Erdogan osudio EU zbog odnosa s Egiptom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je odnos članica Europske unije prema stanju ljudskih prava u Egiptu, gdje su prošlog tjedna službeno potvrđene nove smrtne kazne, objavila je jučer turska agencija Anadolu.

„O kakvoj demokraciji može biti govora u Europi ako vođe EU primaju poziv (egipatskog predsjednika Abdela Fattaha) al-Sisija i sudjeluju na summitu Europe i arapskih država (Arapska liga, op. a.) u Sharm el-Sheikhu. Summit se provodi u zemlji gdje su prošli tjedan kaznili mlade ljude“, kazao je Erdogan. Kazao je kako su države EU neiskrene u svojim potezima, a „potomci će suditi o europskim vođama prema njihovim potezima“.

U Egiptu su nadležna vladina tijela su u srijedu, 20. veljače, odobrila  izvršenje smrtne kazne nad 9 osoba, osuđenih za sudjelovanje u ubojstvu glavnog državnog tužitelja Hashima Barakata 2015.g. U srpnju 2017.g. 28 od ukupno 67 optuženih je osuđeno na smrtne kazne vješanjem. Osim odgovornosti za spomenuto ubojstvo, njih se također inkriminiralo i za člnstvo u terorističkoj organizaciji na teritoriju Egipta i priključenje međunarodnoj terorističkoj organizaciji izvan zemlje.

Podsjećamo: nakon vojnog udara u Egiptu 2013.g. s vlasti je srušena islamistička organizacija „Muslimanska braća (Muslimansko bratstvo)“, kao i na izborima izabrani predsjednik države i čelnik te organizacije Muhammed Mursi. Nakon toga odnosi između Egipta i Turske (Erdogan i Mursi bili su vrlo bliski suradnici) postali su krajnje napeti, a Ankara nije priznala Al-Sisija za zakonitog predsjednika najveće arapske države. Turska je, uz Katar, najveći sponzor panislamističke organizacije „Muslimanska braća“, koju, osim Egipta (nakon spomenutog vojnog prevrata), i niz ostalih arapskih zemalja smatra terorističkom organizacijom. Ali državna vodstva arapskih zemlja, kao i uvjek, dok im nešto ili netko ide u prilog to podržavaju, a kada im to isto zbog nekog razloga (najčešće osobnih interesa vodećih političara i elita) počme smetati, vrlo lako odbacuju i proglašavaju terorizmom, a onda opet, već prema potrebi, ponovo reanimiraju. Istok kao Istok i, zapravo, ništa neobično i novo – rekli bismo i sigurno ne bismo pogriješili.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like