Erdogan: Vrijeme je za reformiranje UN-a jer sustav odlučivanja nije pravedan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je došlo vrijeme za reformu Ujedinjenih naroda. “Sustav u kojem sudbinu 193 zemlje članice UN-a određuje pet zemalja je nepravedan. Sustav treba ponovno reformirati”, rekao je turski predsjednik, a prenosi ga ruski TASS.

“Kada kažemo da je svijet više od pet zemalja, time pokušavamo zaštititi prava i zajedničke interese cijelog čovječanstva”, nastavio je Erdogan. “Ne radimo to samo u potrazi za interesima naše zemlje.” Ovo nije prvi put da turski predsjednik kritizira UN. Gotovo svake godine govori o nužnosti reformi kada govori na Generalnim skupštinama UN-a. Erdogan je, govoreći u angolskom parlamentu prilikom posjeta toj zemlji u listopadu 2021., rekao da se sudbina čovječanstva ne smije prepustiti na milost i nemilost “šačici zemalja” koja je pobijedila u Drugom svjetskom ratu. Naravno, mislio je na pet zemalja koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a to su SAD, UK, Francuska, Rusija i Kina.

Komentirajući Erdoganovu izjavu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je: “Elokvencija predsjednika Erdogana je dobro poznata i on slobodno govori o raznim temama. Slažem se s njim da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a nema pravo diktirati sudbine svijeta, ali one tome ni ne teže.” “Težimo imati upravo one ovlasti koje su sadržane u Povelji UN-a”, nastavio je Lavrov. “Povelja odražava kolektivnu volju svih članova svjetske zajednice, a pet članica snose posebnu odgovornost za stanje stvari u svijetu, prvenstveno za sprječavanje globalnog sukoba.”

Komentari

komentar

You may also like