EU dogovorio povećanje vojne pomoći Ukrajini: ‘Snažna i pravovremena demonstracija jedinstva’

Države članice Europske unije složile su se u srijedu Ukrajini pružiti dodatnih 5 milijardi eura vojne pomoći. Belgija, koja predsjedava Europskom unijom, objavila je da su se veleposlanici 27 zemalja bloka “načelno” složili oko plana podrške isporukama oružja Kijevu 2024. godine.

Doprinos od 5 milijardi eura bit će usmjeren u fond kojim upravlja EU pod nazivom European Peace Facility. Fond djeluje kao ogromna shema povrata novca, dajući članicama Europske unije povrat novca za slanje strjeljiva u druge zemlje.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba nazvao je to “snažnom i pravovremenom demonstracijom europskog jedinstva”.

Kompromis nakon mjeseci natezanja

EU je već izdvojio 6,1 milijardu eura iz fonda za nadoknadu dijela troškova oružja koje su države članice poslale Ukrajini od početka ruske invazije. Odluka o jačanju fonda odgađana je mjesecima zbog sukoba između država oko toga kako bi fond trebao funkcionirati.

Njemačka je zahtijevala kompenzaciju bilateralne potpore Ukrajini svojim doprinosom, dok je Francuska zahtijevala da se nadoknadi samo oružje proizvedeno u Europi. Diplomati su postigli kompromis koji dopušta određenu fleksibilnost pravila “kupuj europsko” i uzima u obzir vrijednost bilateralne pomoći u izračunu financijskih doprinosa članica.





“Poruka je jasna: podržat ćemo Ukrajinu svime što je potrebno da prevlada”, napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na X-u, bivšem Twitteru.

U veljači su države članice EU-a potpisale paket nevojne pomoći vrijedan 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) za potporu ukrajinskom gospodarstvu do 2027. Sredstva se sastoje od bespovratnih sredstava i zajmova financiranih iz proračuna EU-a.

Ipak su uspjeli: Europski čelnici progurali 50 milijardi eura za Ukrajinu

EU planira povećati isporuku strjeljiva Ukrajini

Poticaj vojnog financiranja iz Europe dolazi dok je vojna pomoć od 60 milijardi dolara iz Sjedinjenih Američkih Država blokirana zastojem u Kongresu. Odluka EU-a od srijede dolazi dan nakon što je Bijela kuća najavila novi paket oružja za Ukrajinu vrijedan 300 milijuna dolara kao privremenu mjeru.

Dio novca iz fonda European Peace Facility koristit će se za pomoć u financiranju češke inicijative za kupnju stotina tisuća prijeko potrebnih topničkih granata iz zemalja izvan Europe.

Granate sovjetskog tipa za Ukrajinu: Zapadne zemlje pokušavaju naći izvor

Komentari

komentar

You may also like