Evo zbog kojih su pritisaka Macron i Ursula razljutili kineskog vođu

Na temu dvodnevnog posjeta kineskog čelnika Xi Jinpinga Francuskoj osvrnuo se utjecajni američki medij The New York Times.

Jedna od važnijih tema posjeta vođe jedne od najmoćnijih država svijeta Parizu bila je i ona vezana uz ukrajinski rat. U njoj su domaćin, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pokušavali, kako se navodi, izvršiti pritisak na Xi Jinpinga da upotrijebi svoj utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi završio rat u Ukrajini.

Međutim kineski vođa je oštro odbacio sve kritike koje zapad upućuje Pekingu zbog njegovog bliskog odnosa s Moskvom i naglasio kako Kina nije strana u tom sukobu. Rekao je: “Mi smo protiv korištenja krize da se okrivi treća zemlja kako bi se okaljao njezin ugled i izazvao novi Hladni rat.”

Predsjednik Kine započinje europsku turneju: U fokusu trgovina, utjecaj na Rusiju i dominacija SAD-a

Primjedba usmjerena SAD-u?

Čini se da je ova oštra primjedba bila usmjerena uglavnom prema Sjedinjenim Državama, koje vjeruju da Kina, uz goleme kupnje ruske nafte i plina, nastavlja pomagati Moskvi u oružanom sukobu u Ukrajini osiguravajući ruskim vojnicima satelitske snimke, kao i dijelove borbenih zrakoplova i mikročipovi te druge opreme  dvostruke namjene.





Nema nikakvih znakova (osim zajedničke želje za mirom) da će Xi, koji će u svibnju ugostiti ruskog predsjednika Putina u Pekingu, od svog saveznika “neograničenog prijateljstva” tražiti da zaustavi neprijateljstva.

Jedino oko čega su se Macron i Xi uspjeli usuglasiti je da se osigura nastavak izvoza francuskog konjaka (vidi poveznicu ispod teksta) u Kinu, za što je Macron svom gostu poklonio nekoliko boca tog čuvenog pića. Također su uputili i zajednički poziv na “olimpijsko primirje” – pauzu u svim borbama u bilo kakvim sukobima diljem svijeta za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Naravno, još je čitav niz proturječja vezanih uz međusobnu trgovinu na relaciji Kina-Francuska i Kina-EU, poput onih vezanih uz subvencije Pekinga kineskim tvrtkama i konkurentnosti na tržištu, planirane europske sankcije na kineske električne automobile, ograničavanje europskog izvoza visokotehnoloških komponenti u Kinu i td.





Dva cara na rubu rata: zbog konjaka, električnih automobila i Ukrajine

 

Komentari

komentar

You may also like