Finska ne planira otvoriti granične prijelaze s Rusijom, na popis dodane i morske luke

Ministarstvo unutarnjih poslova Finske objavilo je da će do daljnjega produljiti zatvaranje graničnih prijelaza na istoku zemlje, odnosno na granici s Rusijom, a na popisu se sada nalazi i nekoliko luka u kojima će putovanje biti zabranjeno. Finska je krajem godine zatvorila kopnene granice s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata, posebice iz Sirije i Somalije, optužujući Moskvu da koristi migraciju kao sredstvo pritiska protiv te nordijske zemlje, što Kremlj opovrgava.

U priopćenju ministarstva navodi se da će granični prijelazi za pomorski promet Haapasaari, luka Nuijamaa i Santio biti zatvoreni za rekreacijsku plovidbu od 15. travnja. Dodaje se da je finska vlada o tome odlučila na današnjoj sjednici te da odluka ostaje na snazi ​​do daljnjega, ali ne dulje nego što to bude potrebno.

Zatvaranjem graničnih prijelaza za pomorski promet, finska vlada priprema se za mogućnost proširivanja instrumentalizirane migracije na pomorski promet tijekom proljeća. Navodi se da bi to bilo opasno za ljude koji žele ući u Finsku i dovelo bi do povećanih napora u traganju i spašavanju na moru.

Moskva o odnosima s Finskom i njihovom novom predsjedniku

Finska izrađuje zakon o borbi protiv migracija

Od 15. travnja 2024. zahtjeve za međunarodnu zaštitu moći će podnijeti samo na ostalim graničnim prijelazima za pomorski promet i graničnim prijelazima za zračni promet. “Finske vlasti na to gledaju kao na dugoročnu situaciju. Ovog proljeća nismo ništa vidjeli što bi nas nagnalo da zaključimo da se stanje značajno promijenilo”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen. U veljači je vlada najavila da će granice ostati zatvorene do 14. travnja.





“U blizini finske granice s ruske strane nalaze se stotine, a možda i tisuće ljudi koji bi mogli biti instrumentalizirani protiv Finske”, istaknula je Rantanen. U priopćenju ministarstva navodi se da je instrumentalizirana migracija jedan od načina na koji Rusija može izvršiti pritisak i utjecati na sigurnost i društvenu stabilnost Finske i Europske unije. Finci tvrde da aktivno traže alternativne načine kako stati na kraj ovoj pojavi.

U tom kontekstu ministarstvo ističe izradu Zakona o mjerama za suzbijanje instrumentaliziranih migracija. Zakonom bi se utvrdile odredbe o uvjetima pod kojima finska vlada može odlučiti ograničiti primanje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u ograničenom području na finskoj državnoj granici. Krug konzultacija o zakonu je završen, a zakonski prijedlog bit će predan finskom saboru što je prije moguće, zaključuje se u priopćenju.

Rusija odgovorila predsjedniku Finske: ‘Veliko je pitanje u kojoj su mjeri finski građani svjesni rizika’





Komentari

komentar

You may also like