Francuska premijerka Borne pozvala sindikate na razgovore

Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je sindikate na bilateralne sastanke 16. i 17. svibnja, dok vlada želi prijeći na druga pitanja osim krajnje nepopularne reforme mirovinskog sustava, priopćio je u petak ured premijerke, prenosi Reuters.

Reforma koju je predsjednik Emmanuel Macron prošli mjesec potpisao čime je postala zakonom unatoč tjednima prosvjeda i štrajkova, iskristalizirala je nezadovoljstvo protiv predsjednika kojeg mnogi smatraju rezerviranim i ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim problemima.

Macron brani reformu i tvrdi da je ona potrebna kako bi jedan od najizdašnijih mirovinskih sustava u industrijaliziranom svijetu ostao u plusu, ali sindikati smatraju da ima drugih rješenja.

Macronova vlada, koja nema većinu u parlamentu, progurala je mirovinski zakon bez konačnog glasanja pošto je izostala međustranačka podrška.

Sindikati su rekli da će iskoristiti predstojeće razgovore kako bi potvrdili svoje protivljenje mirovinskoj reformi te da će raditi na zajedničkim prijedlozima za poboljšanje uvjeta rada. Također su najavili novi dan nacionalnih prosvjeda protiv reforme 6. lipnja.

Masovni prosvjedi u Francuskoj: u Parizu počeli neredi





Komentari

komentar





You may also like