Francuska: Ustavni sud potvrdio Covid propusnice unatoč prosvjedima

Francusko Ustavno vijeće, vrhovni ustavni autoritet, dalo je “zeleno svijetlo” većini odredbi novog zakona koji je za mnoge sporan, prenosi France 24. Riječ je o zakonu kojim bi trebalo pokazati Covid propusnici za ulaz u restorane, kafiće, trgovačke centre i međugradske vlakove. Osim toga, njime bi svi zdravstveni djelatnici trebali biti cijepljeni do sredine rujna.

Sud je odbacio dvije manje odredbe: o strogim uvjetima automatske 10-dnevne izolacije u slučaju zaraze i uvođenju posebnih kratkoročnih ugovora za radnike bez propusnice, prenosi AP.

Sud je podržao glavninu zakona kojeg Macron žestoko brani. Francuski predsjednik je rekao da je necijepljenje sebično i egoistično. “Nekoliko desetaka tisuća ljudi je potpuno skrenulo s uma i to toliko da tvrde da živimo u diktaturi”, kazao je Macron za Paris Match. Mislio je na sve veći broj prosvjednika koji svaki tjedan marširaju Parizom protiv mjera, a broj prosvjednika se povećao nakon najave ove mjere. Na zadnjem prosvjedu je bilo oko 200 tisuća ljudi.

Francuska se već od 21. srpnja zahtijevala propusnicu za pristup muzejima, kinima i bazenima. Od 9. kolovoza to će se proširiti na restorane, barove, kafiće, velike trgovačke centre i vlakove na daljinu.

Julien Bailly (37), jedan od prosvjednika koji je nosio natpis “Stop zdravstvenoj diktaturi”, tvrdi da je potpuno cijepljen, ali i da bi “svi trebali moć donositi odluke slobodno, a ne jer ih na tu odluku prisiljava represivni zakon. Uskoro ćemo trebati QR kod za sve u životu.” Tvrdi da je potez vlade “sklizav teren i presedan u napadu na slobodu.”

Ustavno vijeće je prosudilo da mjera ipak odražava pravedan balans između osobnih sloboda i potreba javnog zdravstva.





Komentari

komentar

You may also like