Fronta protiv Turske? Egipatski predsjednik u Parizu

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi od nedjelje do utorka boravit će u Francuskoj te će se sastati s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom i predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Početkom studenoga Le Drian se sastao sa Sisijem u Kairu.

Bliski egipatsko-francuski odnosi uvjetovani su i zajedničkim suparnikom – Turskom. Naime, Sisi i Macron, kao i Rusija te Ujedinjeni Arapski Emirati, podržavaju u Libiji generala Khalifu Haftara, dok je Turska glavni sponzor i pomagač međunarodno priznate vlade u Tripoliju te je upravo njenom intervencijom zaustavljeno Haftarovo napredovanje prema libijskoj prijestolnici. Egipatsko-tursko suparništvo uvjetovano je i ideološkim razlikama. Naime, Sisi je 2013. bio jedan od vođa vojnog puča protiv islamističkog, demokratski izabranog, predsjednika Muhameda Morsija.

Morsi je pak bio član Muslimanskog bratstva koje svesrdno podupiru Turska i Katar.

Francuski je prioritet jačanje “strateškog partnerstva” s Egiptom koji je centar “stabilnosti” u nemirnoj regiji, kazao je francuski dužnosnik za AFP.

Nevladine organizacije apelirale su na Macrona da se zauzme za ljudska prava Egipćana pod autoritarnom Sisijevom vladavinom te su na određeni način kritizirale bliskost Macrona s egipatskom vlašću.





“Francuska diplomacija je, na najvišim razinama, dugo Sisijevoj brutalnoj represiji svakog oblika neslaganja”, stoji u zajedničkoj priopćenju nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava, među kojima su i Human Rights Watch te Amnesty International, prenosi AFP.

“Sada ili nikada predsjednik Macron mora stati iza svoje samodeklarirane predanosti promicanju ljudskih prava u Egiptu”, dodaje se u priopćenju.

 





Komentari

komentar

You may also like