Gaddafijev sin kandidira se za predsjednika Libije

Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog čelnika Muamera al-Gaddafija, registrirao se kao predsjednički kandidat za izbore 24. prosinca, rekao je dužnosnik iz izborne komisije, a prenosi Al Jazeera.

“Saif al-Islam al-Gaddafi podnio je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore Uredu Visokog nacionalnog izbornog povjerenstva u južnom gradu Sebha”, stoji u priopćenju komisije u nedjelju.

Mlađi Gaddafi je jedan je od najistaknutijih kandidata, a na popisu je i odmetnuti istočni zapovjednika Khalifu Haftara, premijer Abdula Hamida Dbeibaha i predsjednik parlamenta Aguila Saleha. Na fotografijama koje su distribuirane na društvenim mrežama vidi se kako Gaddafi, sa sijedom bradom i naočalama i tradicionalnom smeđom haljinom i turbanom, danas potpisuje dokumente u registracijskom centru u gradu Sebha na jugu zemlje.

Unatoč javnoj potpori većine libijskih frakcija i stranih sila za izbore 24. prosinca, glasovanje je još uvijek pod upitnikom jer se suparnički entiteti prepiru oko pravila i rasporeda. Izbori su zamišljeni kao ključni trenutak u mirovnom procesu koji podržava UN za okončanje desetljeća nasilnog kaosa koji je privukao regionalne sile i potkopao stabilnost Mediterana od pobune protiv Muammera Gaddafija 2011. koju je podržao NATO.

Saif al-Islam Gaddafi će vjerojatno “igrati” na nostalgiju za erom prije pobune koju je podržao NATO 2011. godine, a koja je njegova oca zbrisala s vlasti i dovela do desetljeća kaosa i nasilja. Analitičari kažu da bi on mogao biti najizgledniji pobjednik. Ipak, ako pobijedi i ako se izbori uopće održe, bit će mu izuzetno teško upravljati podijeljenim frakcijama u Libiji.

Obrazovan je u prestižnom londonskom sveučilištu i tečno govori engleski, a Saifa al-Islama Gaddafija su mnoge vlade svojedobno smatrale prihvatljivim licem Libije koje je naklonjeno Zapadu i mogućim nasljednikom. Ipak, kada je 2011. izbio ustanak protiv duge vladavine Muamera Gaddafija, Saif al-Islam je odmah odabrao odanost obitelji i klanu umjesto svojih brojnih prijateljstava na Zapadu, rekavši za Reuters televiziju: “Mi se borimo ovdje u Libiji i za Libiju”.





Komentari

komentar

You may also like