Gađana ukrajinska Odesa, ali i ruski Sankt Peterburg

Dvije su zgrade oštećene, a ljudi su evakuirani u drugom najvećem ruskom gradu Sankt Peterburgu u subotu ujutro nakon što su lokalni stanovnici prijavili snažnu eksploziju koja je raznijela prozore. Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov rekao je da se “incident” dogodio u sjeveroistočnoj gradskoj četvrti Krasnogvardejski. Žrtava nije bilo, ali su stanari evakuirani iz svojih stanova, rekao je Beglov, ne objašnjavajući uzrok i prirodu incidenta.

Videozapis Reutersa snimljen na mjestu događaja prikazuje oštećenu fasadu zgrade s raznesenim prozorima, oštećenim balkonima i razbijenim staklom i krhotinama na tlu. Građani oštećenih kuća rekli su Reutersu da su čuli neke čudne zvukove nakon kojih je uslijedila eksplozija i požar. “Prvo sam čula zvižduk, jer sam upravo otvorila prozor, zatim prasak, plamen i pun dim, prozor je izletio”, rekla je lokalna stanovnica Elena. Rekla je da se to dogodilo nakon 07:00 po lokalnom vremenu.

Ruski mediji izvijestili su da je incident mogao izazvati oborena ukrajinska bespilotna letjelica, koja je išla prema obližnjem skladištu goriva. Za to nije bilo službene potvrde ruskih vlasti ili državnih medija.

Napad i na ukrajinsku Odesu

Dvije su osobe poginule, osam ih je ranjeno, a šest ih se vodi kao nestali nakon što se ruska bespilotna letjelica u subotu srušila na stambeni blok u lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine, priopćile su vlasti. “Rusija se nastavlja boriti protiv civila… Jedna od neprijateljskih bespilotnih letjelica pogodila je stambenu zgradu u Odesi. Uništeno je 18 stanova”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Telegramu.

Video koji je objavio Zelenski prikazuje stambenu zgradu iz koje je iščupan komad visok nekoliko katova i desetke spasitelja koji se probijaju kroz more ruševina na tlu.





Prema Zelenskom, dron je bio Shahed, veliki dron kamikaza s krilima koji je isporučio Iran. Rusija je lansirala nekoliko tisuća takvih tijekom rata na ciljeve duboko u Ukrajini. Regionalni guverner Odese, Oleh Kiper, rekao je u 8:30 ujutro po lokalnom vremenu da su u tijeku radovi na raščišćavanju ruševina i da je čovjek izvučen živ, jer je vjerojatno bio u podrumu u vrijeme udara.

Komentari

komentar





You may also like