Glavna skupština UN-a izglasala rezoluciju o osudi i zaustavljanju ruske agresije na Ukrajinu

Glavna skupština UN-a izglasala je na izvanrednoj sjednici u srijedu rezoluciju kojom zahtijeva hitno zaustavljanje ruske ofanzive na Ukrajinu i povlačenje svih ruskih snaga, izvješćuje AP.

Za rezoluciju pod nazivom “Agresija na Ukrajinu” glasala je 141 država, 5 ih je bilo protiv, uz 35 suzdržanih.

Rusija je za svoj apel da se glasa protiv rezolucije dobila potporu samo od Bjelorusije, Sirije, Sjeverne Koreje i Eritreje, što je snažan pokazatelj međunarodne izolacije s kojom se suočava ruski predsjednik Vladimir Putin, navodi AP, dodajući da je to i glavni cilj pobornika rezolucije.

Suzdržani su bili, očekivano, Kina i Indija, ali i neka iznenađenja od strane uobičajenih ruskih saveznika poput Kube i Nikaragve. A Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su bili suzdržani u sličnoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti u prošli petak, sada su glasali “za”.

Rezolucije Skupštine nisu pravno obvezujuće, ali mogu odražavati i utjecati na svjetsko mišljenje, navodi isti medij.

Državni tajnik Blinken održao konferenciju za novinare





Državni tajnik Antony Blinken izvijestio je prije cca 2 sata novinare o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kazavši da ruski udari pogađaju škole, bolnice i domove. Blinken je izjavio da će SAD nastaviti pružati sigurnosnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, istovremeno pozivajući Rusiju na odgovornost kroz daljnje ekonomske sankcije. Također je istaknuo povijesni značaj glasovanja Glavne skupštine UN-a kojom se osuđuju ruske akcije, prenosi televizija C-SPAN.

Komentari

komentar





You may also like