Glavna skupština UN-a raspravljat će o ovlasti veta od strane Vijeća sigurnosti

Lihtenštajn bi trebao iznijeti prijedlog rezolucije na Glavnoj skupštini UN-a od 193 člana koja bi zahtijevala da bilo koja od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (VS) UN-a koja koristi svoje pravo veta opravda njezino korištenje, navodi u četvrtak Anadolu Agency.

Dugo se raspravljalo o pravu veta stalnih članica, ali s obzirom na to da je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine tom se pitanju u posljednje vrijeme pridaje veća pozornost.

VS posljednjih godina ne može funkcionirati kada jedan od njegovih članova, od kojih se očekuje da budu jamci globalnog mira, koristi svoje pravo veta za svoje interese.

Rezolucija bi mogla biti stavljena na glasanje 26. travnja, doznaje Anadolu Agency. Ako bude usvojena, Glavna skupština bi se sastajala u roku od 10 dana kada bilo koja od stalnih članica VS stavi veto na bilo koju rezoluciju. Moći će raspravljati o pitanju na koje je uložen veto i zatražiti od države koja ga koristi da obrazloži svoj potez.

“Kada stalna članica stavi veto, trebala bi biti spremna objasniti zašto konkretna rezolucija ne bi pridonijela održavanju međunarodnog mira i sigurnosti”, kazala je veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield u prošlotjednoj izjavi.

Rusija je najčešći korisnik prava veta. Prvi veto upotrijebio je Sovjetski Savez 1946. godine, a Rusija je do sada stavila veto na 120 rezolucija.





Nakon Rusije slijedi SAD, koji je do sada stavio veto na 82 rezolucije, većinom protiv Izraela.

Velika Britanija i Francuska nisu koristile pravo veta od 1989. godine, navodi Anadolu.

 





Komentari

komentar

You may also like