Glavni tajnik UN-a: stanje u Afganistanu izmiče kontroli; talibani ruše sve pred sobom

Nakon bezuspješnog pokušaja „nametanja demokracije“ Afganistanu i povlačenja američkih i NATO snaga iz Afganistana (koje će u potpunosti završiti do kraja kolovoza) koje iza sebe ostavljaju ne samo nesređenu državu, već i pravi kaos, reagirao je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

On je jučer novinarima govorio o naglom pogoršanju stanja u toj srednjoazijskoj državi. “Afganistan izmiče kontroli”, izjavio je Guterres, dodavši kako je samo prošlog mjeseca oko 1.000 ljudi poginulo ili ranjeno kao posljedica neprijateljstava, dok je više od 241.000 prisiljeno napustiti svoje domove.

Glavni tajnik UN -a također je naglasio kako su bolnice u zemlji prepune, da nedostaje hrane i lijekova, da se uništavaju mostovi, ceste, škole i bolnice.

“Pozivam talibane da odmah prekinu ofanzivu i počnu poštene pregovore u interesu Afganistana i njegovog naroda”, rekao je Guterres.

Problem je, međutim, u nečem drugom, što nitko ne želi priznati. Talibani uživaju široku potporu stanovništva te zemlje, s izuzetkom sjevera gdje prevladavaju Tadžici i neke druge etničke grupe poput Uzbeka, i koji su oduvijek njihovi zakleti neprijatelji. Tamo se upravo i priprema najveći otpor talibanima.

U svakom slučaju više malo tko sumnja da će talibani ovladati ostatkom zemlje, kao i glavnim gradom Kabulom za čije osvajanje američke obavještajne službe smatraju kako će talibanima trebati cca tri mjeseca tj. da će biti u njihovim rukama već u studenom ove godine. Upravo su u tijeku evakuacije američkog i pojedinih drugih veleposlanstava iz Kabula.





 

Komentari

komentar





You may also like