Gorbačov: Amerika je postala previše arogantna nakon pada SSSR-a

Nakon što su Amerikanci proglasili pobjedu u Hladnom ratu, postali su pretjerano samouvjereni i sada su odlučili izgraditi potpuno novo carstvo pod krinkom NATO-a, rekao je u petak bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov za RIA Novosti. 

Gorbačov je optužio Washington da je nakon pada SSSR-a 1991. postao previše napuhan, sugerirajući da se Washington zanio “trijumfalističkim osjećajem na Zapadu”.”SAD su postale previše arogantne, samouvjerene i napuhane glave”, rekao je. “Oni su proglasili pobjedu u Hladnom ratu. Izvlačili smo svijet iz sukoba, iz nuklearne utrke. Ali umjesto toga, ‘pobjednici’ su odlučili izgraditi novo carstvo”.

Prema Gorbačovu, američke imperijalne ambicije razlog su zašto Washington podržava ideju širenja NATO-a na istok od 1991. Osim što je ciljao na Bijelu kuću, Gorbačov je također osudio rusko vodstvo zbog odustajanja od drugih pokušaja stvaranja kolektivne sigurnosti u Europi.

Međutim, bivši čelnik pozdravio je nadolazeće sigurnosne pregovore između Moskve i Washingtona i izrazio uvjerenje da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Joe Biden mogu postići dogovor. “Podržavam to. Nadam se da će biti rezultata. Onaj dogovor koji će učiniti da se sve europske zemlje osjećaju sigurno”, rekao je. Moskva je prošlog tjedna objavila dva nacrta dokumenata s popisom sigurnosnih jamstava koja želi dobiti od SAD-a i NATO-a. Predloženi sporazumi uključuju ograničenja širenja NATO-a, kao i zabranu stacioniranje vojnika, vojne opreme i oružja u blizini ruske granice. Očekuje se da će prvi krug pregovora o dokumentima započeti u siječnju. Gorbačov je vodio SSSR od 1985. do njegovog raspada 1991. i smatra se jednom od najvažnijih ličnosti povijesti 20. stoljeća. Međutim, iako uživa pozitivnu reputaciju izvan zemlje, u Rusiji se na njega drugačije gleda. Mnogi ga okrivljuju za postsovjetsku ekonomsku krizu koja je dovela do dramatičnog pada životnog standarda, kao i degradacije statusa Rusije na svjetskoj sceni. Ranije ovog mjeseca, studija koju je proveo državni Ruski centar za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM) otkrila je da je Gorbačov najomraženiji čovjek u Rusiji iz sovjetskog doba.

Komentari

komentar





You may also like