Grčka: Napredak odnosa EU i Turske je povezan s ciparskim pitanjem

Napredak u odnosima između Europske unije i Turske povezan je s napretkom oko ciparskog problema, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. Podsjetivši da su odnosi EU-a i Turske među temama o kojima će se raspravljati tijekom posebnog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, Mitsotakis je rekao: “Trenutno sam zadovoljan zaključcima koje smo postigli, čime se priznaje činjenica da odnosi između “Europske unije i Turske mogu napredovati, ali uvijek u okviru odluka koje je Europsko vijeće donijelo posljednjih godina”, prenosi AA.

“Pozdravljam činjenicu da postoji eksplicitna referenca koja povezuje napredak odnosa EU-a i Turske s napretkom koji se može postići po pitanju Cipra”, dodao je. Tvrdeći kako su povezane rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a jedini okvir unutar kojeg se problem Cipra može riješiti, rekao je: “Izražavamo naše očekivanje da će ovaj novi napor, koji se poduzima pod novim izaslanikom UN-a, konačno moći ponuditi “plodove”.

cipar cyprusPodijeljen otok

Cipar je desetljećima podijeljen između ciparskih Grka i ciparskih Turaka, unatoč nizu diplomatskih napora UN-a da se postigne sveobuhvatno rješenje. Zbog etničkih napada koji su započeli ranih 1960-ih prisilili su ciparske Turke da se povuku u enklavu radi svoje sigurnosti. Godine 1974. državni udar ciparskih Grka s ciljem grčke aneksije otoka doveo je do vojne intervencije Turske. Kao rezultat toga, 1983. osnovana je Turska Republika Sjeverni Cipar (TRSK), entitet koji nije međunarodno priznat. Posljednjih je godina došlo do povremenih mirovnih procesa, uključujući neuspjelu inicijativu iz 2017. u Švicarskoj pod pokroviteljstvom zemalja jamaca Turske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

komentar

You may also like