Grčki lovci otjerali turske F-16 u Egejskom moru

Za vrijeme turske vojne vježbe “Mavi Vatan” (Plava domovina) jučer, par turskih borbenih zrakoplova F-16 preletio je nekoliko grčkih otoka, uključujući sjeveroistočni vrh velikog i gusto naseljenog otoka Hija, piše grčki portal ot.gr.

F-16 su letjeli na visini između 7600 i 8000 metara. Turske su zrakoplove identificirali i presreli grčki lovci prema standardnoj međunarodnoj praksi. Par turskih ratnih zrakoplova F-16 identificiran je u ponedjeljak, prema grčkim vojnim izvorima, kako sudjeluje u upadanju u zračni prostor Grčke u dvije odvojene regije u krajnjem istočnom Egeju, pri čemu su “uljezi” prvo preletjeli male, ali naseljene otoke Leipsoi, Arkoi i Farmakonisi. Isti par zrakoplova američke proizvodnje kasnije je otkriven kako leti iznad sjeveroistočnog kuta većeg otoka Hija. Prvi upad je trajao otprilike 240 sekundi, budući da su turski ratni zrakoplovi, navodno, imali za cilj izbjeći svaki sukob s grčkim borbenim zrakoplovima.

Grčka i Turska ubrzano razvijaju mornaricu i zrakoplovstvo. Dvije zemlje su regionalni suparnici zbog povijesnih razloga, prošlih ratova i sukoba oko Cipra. Ipak, posljednjih nekoliko godina je glavna točka prijepora spor oko morskog teritorija u Egejskom moru i pitanje tko polaže pravo na istraživanje i vađenje prirodnih resursa, prije svega plina, s morskog dna u tom području.

Komentari

komentar

You may also like