Hamas potvrdio primirje s Izraelom: zamjena taoca za 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora

U pisanom  priopćenju izraelske vlade navedeno je kako je sinoć vlada odobrila prvu fazu cilja vraćanja svih izraelskih zarobljenika u Gazu i priopćila: “Prema tome, predviđeno je da najmanje 50 talaca, uključujući žene i djecu, bude oslobođeno unutar 4 dana i neprijateljstva će biti obustavljena tijekom tog razdoblja.”

U priopćenju je navedeno da će “oslobađanje svakih 10 zarobljenika omogućiti da se borbe obustave još jedan dan”. – izvješćuje jutros turska agencija Anadolu.

U priopćenju se također ističe da će izraelska vlada i vojska “nastaviti rat kako bi osigurali povratak svih zarobljenika, dovršili likvidaciju Hamasa i osigurali da ne bude nove prijetnje Izraelu iz Pojasa Gaze”.

U priopćenju izraelske vlade nisu podijeljene informacije o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti pušteno u odnosu na izraelske zatvorenike koji će biti pušteni te o ulasku humanitarne pomoći u Gazu.

Prema Izraelu, brigade Qassam, oružano krilo Hamasa, drže 239 izraelskih zatvorenika u Pojasu Gaze.

Hamasovo priopćenje

Međutim, Hamas u svom priopćenju iznosi informacije o dogovorenom broju puštanja zatočenih Palestinaca iz izraelskih zatvora.





Radi se o 150 Palestinaca koji će biti pušteni u zamjenu za 50 Izraelaca u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika – navodi Anadolu.

Hamas je potvrdio da će biti proglašen četverodnevni privremeni prekid vatre u okviru sporazuma postignutog s Izraelom te da će 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora biti oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u tom razdoblju.

U pisanom priopćenju Hamasa navodi se da je s Izraelom postignut privremeni prekid vatre kao rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa uz posredovanje Katara i Egipta.





Prema sporazumu, navedeno je da će “150 Palestinaca u izraelskim zatvorima biti oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika” i da će se oni sastojati od žena i djece do 19 godina s obje strane.

Prema sporazumu, navedeno je da će prekid vatre trajati 4 dana i stotine kamiona s materijalima humanitarne pomoći i gorivom ući će u Pojas Gaze, a gorivo i materijali pomoći će se transportirati u sve regije Pojasa Gaze bez iznimke, bez obzira na sjever i jug.

Osim toga, u priopćenju se navodi da će tijekom razdoblja prekida vatre zračni promet na jugu Pojasa Gaze biti zaustavljen cijeli dan, a na sjeveru 6 sati dnevno između 10.00 i 16.00 sati, te da će se izraelske snage pridržavati načela da se nikoga ne privodi i da se nikoga ne napada u cijelom pojasu Gaze.

Prema Izraelu, u rukama Hamasovog oružanog krila, Brigade Izz ad-Din al-Qassama, u Pojasu Gaze nalazi se 239 izraelskih zarobljenika – navodi Anadolu.

Katar je najavio da će u roku od 24 sata objaviti kada će primirje između Izraela i Hamasa stupiti na snagu.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara dalo je pisanu izjavu na platformi X u vezi s humanitarnim prekidom vatre postignutim između Izraela i Hamasa.

“Došlo je do humanitarne pauze”, stoji u priopćenju. Istaknuto je da su napori Egipta, SAD-a i Katara kao posrednika za tzv. prekid vatre bili uspješni.

Netanyahu i Biden podržali sporazum s Hamasom za oslobađanje 50 talaca. Četiri dana mira

Komentari

komentar

You may also like