Indija Facebooku, WhatsAppu i Twitteru: Predajte nam podatke ili idete u zatvor

Indijska je vlada zaprijetila zatvorom zaposlenicima Facebooka, WhatsAppa i Twittera, ako ne predaju indijskim vlastima podatke, za koje New Delhi tvrdi da su povezani s nacionalnom sigurošću, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na svoje izvore.

“Upozorenja su izravan odgovor na nevoljkost tehnoloških kompanija da ne prihvaćaju zahtjeve za podacima i uklanjanjem (korisnika), što je povezano s prosvjedima indijskih farmera koji su došli na međunarodne naslovnice”, piše Wall Street Journal.

Posebno je zanimljivo da je vlada, između ostalog zatražila podatke nekih korisnika WhatsAppa koji obećava korisnicima enkriptiranu komunikaciju.

Tehnološki giganti, po novim pravilima o društvenim mrežama, moraju imenovati predstavnika za Indiju koji koordinira moguće zahtjeve za uklanjanjem sadržaja, koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost, s vladinim agencijama.

Glasnogovornik Facebooka rekao je za Wall Street Journal kako se Facebook pridržava zahtjeva za uklanjanjem i podacima “sukladno prikladnom zakonu i uvjetima korištenja”, dok je WhatsApp poručio da odgovara na zahtjeve indijskih vlasti koji su sukladni “međunarodno priznatim standardima ljudskih prava.

Twitter se pak odlučio za drugačiji put i poručuje da će “nastaviti zagovarati fundamentalne principe otvorenog interneta”.





 

 

Komentari

komentar





You may also like