Indija nije podržala kineski projekt „Jedan pojas-jedan put“

Na susretu ministara vanjskih poslova dviju zemalja, Kina nije dobila potporu Indije za svoj ambiciozni projekt „Jedan pojas-jedan put“ („Put svile“) za izgradnju infrastrukture.

Prije odlaska indijskog premijera Narendre Modija u Kinu na samit država članica Šangajske organizacije (ŠO), sastali su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja, a njihov sastanak nije rezultirao indijskom potporom kineskom mega-projektu „Jedan pojas-jedan put“. Naime, Indija nije potpisala tu inicijativu u okviru jednog od njezinih ključnih elemenata – ekonomskog koridora između Kine i Pakistana u iznosu od 57 milijardi dolara. On treba proći kroz Kašmir, koji se nalazi pod pakistanskom upravom ali ga Indija smatra dijelom svog teritorija.

Međutim, šanse za indijsko priključenje tom projektu još uvjek postoje, a to će biti ključni pokazatelj uspjeha posjeta Narendre Modija Kini i njegovog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Foto: Kinesko-pakistanski ekonomski koridor

Indija se prošle godine, zajedno s Pakistanom, priključila Šangajskoj organizaciji kojom trenutačno predsjedava Rusija. Sve ostale zemlje članice ŠO, Rusija, Pakistan, Kirgistan, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan (naravno i Kina) potvrdile su svoje potpore projektu „Jedan pojas-jedan put“, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Podsjećamo: mega-projekt „Jedan pojas-jedan put“, kolokvijalno zvan i „Put svile“, pokrenut je 2013. godine, s ciljem izgradnje infrastrukture i uspostave političkih odnosa koji bi povezali više od 60 država Azije, Europe i Afrike.

Kritičari tog projekta zabrinuti su da je Kina primarno usredotočena na proširenje svog geopolitičkog utjecaja u konkurenciji s državama poput SAD-a i Japana i da je zato spremna  pokretati projekte koji nemaju posebnog ekonomskog smisla.

Međutim, ukoliko se sagledaju pojedini aspekti i ekonomski argumenti koji idu u korist spomenutom mega-projektu, vidi se kako takvi stavovi baš i nisu točni. Tako, prema dokumentu Azijske banke za razvoj, mnogim su zemljama koje sudjeluju u tom projektu prijeko potrebne upravo investicije u njihovu infrastrukturu, a radi se upravo o investicijama koje se nude u tom kineskom projektu.

Npr. Bangladešu i Kirgistanu ne dostaju energetska postrojenja i opskrba energijom, što itekako ometa razvoj njihovog industrijskog sektora i slabi izvozni potencijal.

Druge zemlje, poput Indonezije, nemaju dovoljan broj luka za unutarnju integraciju, kao i za integraciju u međunarodnoj trgovini.

Podsjećamo, također, kako su se prije nekoliko dana, o kineskom projektu „Put svile“ po prvi put negativno izrazili i veleposlanici zemalja EU akreditirani u Pekingu, kroz njihovu zajedničku izjavu. Prema informacijama njemačkog medija Handelsblatt, 27 od 28 veleposlanika država EU u Kini sačinili su izvješće, u kojem se kritizira navedeni projekt jer, navodno, sadrži „ugrozu međunarodnih pravila o transparentnosti“, a također, omogućuje realizaciju „strategije Pekinga o raskolu EU“.

Prijeti i europski protekcionizam: EU prvi put kritizira kineski „Put svile“

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like