ISW: Rusija prebacuje ofenzivne operacije na elitne zračne trupe

Prema novoj procjeni, ruske elitne zračno-desantne trupe preuzimaju sve veću odgovornost za ofenzivne operacije Moskve u Ukrajini, prenosi Newsweek.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu izvijestio je u nedjelju da ruski vojni zapovjednici “nastoje staviti veći naglasak” na zračno-desantne trupe, ili jedinice VDV-a, koje su raspoređene u ključnim područjima na fronti, kao što je u blizini grada Bahmuta i regije Luhansk.

Ranije ovog mjeseca, Moskva i Kijev naveli su da zračno-desantne trupe podržavaju ruske konvencionalne i plaćeničke snage skupine Wagner u uništenom istočnom gradu Bahmutu. U nedjelju je rusko ministarstvo obrane priopćilo da jedinice VDV-a još uvijek “ograničavaju” ukrajinsko kretanje na bokovima napada Wagnera u Bahmutu. S druge strane, glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su njegove trupe u Bahmutu u ponedjeljak odbile napad koji su predvodili pripadnici plaćeničke skupine.

Moskva je ranije u travnju objavila da će njezine zračne trupe koje djeluju u Ukrajini imati priliku koristiti termobarični raketni bacač TOS-1A “po prvi put u svojoj povijesti”. To sugerira da bi ruska vojska “mogla nastojati podići VDV na veću operativnu istaknutost”, naveo je ISW u nedjelju.

Ruski zapovjednik VDV-a, general pukovnik Mihail Teplinski, vjerojatno se vratio “glavnoj ulozi” u Ukrajini nakon što se vjerovalo da je u siječnju uklonjen iz ruskih operacija u ratom razorenoj zemlji, priopćilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane . Teplinski će vjerojatno progurati “tradicionalnu ulogu korpusa kao elitne snage”, dodalo je ministarstvo vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, “vrlo je malo vjerojatno” da Teplinski može vratiti prijašnji status VDV-a zbog velikih gubitaka među najelitnijim ruskim vojnicima, navodi se u priopćenju ISW-a.

Ruske zračno-desantne jedinice i druge elitne brigade pretrpjele su značajne gubitke u prvim mjesecima invazije Moskve na Ukrajinu. To bi značilo da današnje elitne postrojbe nisu ni blizu svoje “bivše snage”, budući da su popunjene mobiliziranim, slabo obučenim i često “nevoljkim” osobljem, rekli su stručnjaci za Newsweek. “Široko rasprostranjeni gubici” i nedostatak temeljite obuke vjerojatno će imati “dugoročne utjecaje na borbenu učinkovitost ovih jedinica”, objavio je ISW, dodajući da jedan zapovjednik vjerojatno nije u stanju “riješiti tako veliku štetu”.





Jedinice VDV-a, koje su uglavnom bile raspoređene u južnoj regiji Herson, poslane su u istočna područja Donecka i Luhanska u studenom 2022., istaknulo je tada britansko ministarstvo obrane, nazvavši zračno-desantne jedinice “jako oslabljenima”.

Krajem siječnja, bivši službenik za tisak Kremlja rekao je da su ruske zračne trupe izgubile polovicu svog osoblja između veljače i rujna 2022. U rujnu je Kremlj najavio djelomičnu mobilizaciju 300.000 ruskih rezervista. Ruska služba BBC-ja izdala je potvrđeni broj gubitaka VDV-a od 1669 do 14. travnja 2023. godine.

Ukrajina tvrdi da Rusi napadaju i za Uskrs; Patrijarh Kiril želi rješenje “unutarnje svađe”





 

 

Komentari

komentar

You may also like