Izraelski premijer: “Libanon je na rubu kolapsa, kao i svaka zemlja koju preuzme Iran”

Izrael pomno motri stanje u Libanonu kako bi bili sigurni da se kriza ne prelije preko granice, kazao je danas izraelski premijer Naftali Bennett, a prenosi The Jerusalem Post

“Libanon je na rubu kolapsa, kao i svaka zemlja koju preuzme Iran. Građani Libanona plaćaju visoku cijenu za iransko preuzimanje države”, kazao je premijer na konferenciji za novinare.

Opaske premijera dolaze dan nakon što su izraelska vojska i policija zaustavili pokušaj krijumčarenja oružja iz Libanona. Kod vozača u pograničnom selu Ghaja pronašli su 43 pištolja, a Izraelci vjeruju da je u pitanju program Hezbollaha. Izrael tvrdi da je to peti pokušaj krijumčarenja oružja i droge iz Libanona ove godine.

Benjamin Gantz, izraelski ministar obrane, prije nekoliko dana je ponudio Libanonu humanitarnu pomoć preko UN-ove institucije UNIFIL. Kazao je da ga boli kao židova i kao čovjeka kada vidi glad na ulicama Libanona.

UNICEF je izvijestio kako 77% kućanstva Libanona ne može kupiti dovoljno hrane. Nedostaje goriva, električne energije i lijekova. Svjetska banka je stanje u Libanonu proglasila jednom od najvećih svjetskih ekonomskih kriza od 1850-tih.

Komentari

komentar





You may also like