Japan odobrio rekordnu vojnu potrošnju; ublažava kontrolu izvoza oružja

Potrošnja Japana na obrambene svrhe iduće će godine porasti za preko 16% u sklopu rekordnog vojnog budžeta. Budući da se Japan suočava s regionalnom prijetnjom u obliku Sjeverne Koreje, novčana injekcija namjerava ubrzati raspoređivanje krstarećih projektila dugog dometa. Proračun koji je usvojila vlada također će dodatno ojačati vojsku F-35 ‘nevidljivim’ borbenim avionima i drugim američkim oružjem dok japanske trupe sve više surađuju sa saveznicima i preuzimaju ofenzivnije uloge, piše DW.

Obrambeni proračun od 7,95 trilijuna jena (otprilike 56 milijardi dolara ili 50 milijardi eura) za fiskalnu godinu 2024. koja počinje u ožujku označava drugu godinu petogodišnjeg programa izgradnje vojske prema novoj sigurnosnoj strategiji koju je prije godinu dana usvojila vlada premijera Fumija Kishide. Ova objava signalizira veliki odmak od japanskog poslijeratnog načela ograničavanja upotrebe sile u zemlji na samoobranu. Proračun za obranu dio je nacionalnog proračunskog plana od 112,7 trilijuna jena i još treba odobrenje parlamenta.

Japanski potez odraz njemačkog vojnog zaokreta

Njemačka, još jedna velika poražena sila u Drugom svjetskom ratu, također je posljednjih desetljeća nastojala povećati svoju vojnu potrošnju i aktivnosti za moderno doba. Najnoviji i glavni katalizator ovog procesa, koji je započeo raspoređivanjem na mjestima poput Kosova i Afganistana, bila je ruska invazija na Ukrajinu 2022., nakon koje je Njemačka povećala svoj proračun za obranu, dosegnuvši ove godine ukupnu potrošnju od nešto više od 60 milijardi eura (računajući dopunska sredstva koja nisu u glavnom vladinom proračunu).

Japan planira potrošiti 43 trilijuna jena do 2027. za jačanje svoje vojne moći i gotovo udvostručiti svoju godišnju potrošnju na oko deset trilijuna jena. Proračun bi povećao japansku potrošnju na oružje dvanaestu godinu zaredom. Prošle je godine vlada predvidjela 6,8 trilijuna jena.

Patriot (Foto: Bundeswehr / Guliver Image)

Japan olabavljuje kontrolu izvoza oružja





Japan je u petak također ublažio kontrolu izvoza oružja, prvi put u gotovo deset godina, nakon što je 2014. ukinuo potpunu zabranu izvoza cjelokupne vojne opreme. Taj je potez prva velika revizija zabrane izvoza oružja otkako je prvotno ublažena 2014. godine. Japansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će promjena pridonijeti jačanju bilateralne sigurnosne suradnje te miru i stabilnosti Indo-Pacifika, no protivnici tvrde da bi dopustio da oružje japanske proizvodnje pomogne u eskalaciji sukoba.

Japan će odsad “moći izvoziti oružje koje je domaće proizvedeno prema licenci strane tvrtke u zemlju koja izdaje dozvolu”, rekao je novinskoj agenciji AFP službenik za nacionalnu sigurnost u kabinetu premijera prije odobrenja vlade. To je potez koji bi američkom savezniku omogućio da Washingtonu prodaje rakete koje samostalno proizvodi za američki proturaketni obrambeni sustav Patriot. To bi zauzvrat moglo pomoći SAD-u sa sve manjim zalihama usred velikih donacija Ukrajini. Međutim, očekuje se da će Japan odrediti da projektili koje prodaje Washingtonu moraju biti stacionirani u indo-pacifičkoj regiji. To bi još uvijek moglo omogućiti Washingtonu da premjesti strjeljivo koje trenutno ima u Aziji.

Japanska šefica diplomacije optužila Rusiju i S. Koreju za stvaranje nuklearne prijetnje svijetu





 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like