Kanada počela koristiti putnički vlak na vodikov pogon

Putnički vlak na vodikov pogon “Coradia iLint”, trenutno se testira u regiji Charlevoix u kanadskom Quebecu. Dizajniran u Francuskoj od strane proizvođača vlakova Alstom, vlak pokreće električna energija proizvedena miješanjem vodika i kisika, što znači da je vlaga njegov jedini otpadni proizvod. Drugim riječima, pogon vlaka ne ispušta štetne stakleničke plinove. Proizvođač Alstom je rekao da je Europa već naručila 41 ovakav vlak, prenosi AFP.

Vlak se zasad vozi tračnicama koje povezuju Quebec  Baie-Saint-Paul, kao dio pilot projekta vrijednog 8 milijuna dolara ovog ljeta. Vlak pokreće vodikova goriva ćelija, koristeći zeleni vodik koji proizvodi Harnois Énergies, a tijekom vožnje ispušta samo vodenu paru. U Njemačkoj je ova vrsta vlakova u komercijalnoj upotrebi od 2018., ali ovo je njegov debi u Sjevernoj Americi, a Alstom tvrdi da je prvi vlak te vrste na kontinentu. Kanadski inženjeri poslani su u Njemačku prošle zime kako bi naučili kako njime upravljati.

Gorive ćelije su elektrokemijski uređaj koji služi za neposrednu pretvorbu kemijske energije, sadržane u nekom kemijskom elementu (u slučaju ovog vlaka-vodik) u istosmjernu električnu struju.

“Vlak je vrlo uglađen i skoro nemate osjećaj da zapravo vozite, ima te zračne jastuke i gotovo kao da niti ne dodirujete tračnice”, rekao je vozač vlaka Benoit Robitaille za  kanadski Global News. Inženjer iz Njemačke također je prisutan cijelo vrijeme kako bi pomogao u prevođenju kontrola i rješavanju problema kada je to potrebno. “Komande nisu tako primitivne kao kod dizel vlakova. Imate računala koja vam govore ima li problema”, rekao je Robitaille. “Još uvijek je sve na njemačkom, a moj njemački nije tako sjajan”.

Iako Coradia iLint tehnički ima maksimalnu brzinu od 140 km/h, sigurnosni propisi za to područje dopuštaju vlaku da ide samo do 60 km/h, a to znači da vožnja vlakom između dva grada traje dvostruko više vremena nego s automobilom. No vlak je, navodno, namijenjen turistima, a Belley kaže da ga većina bira zbog pogleda na St. Rijeka Lawrence i planine. Vlak na vodikov pogon prima 120 putnika odjednom, a do sada je ove sezone prosječna popunjenost od 60 posto. “Vlak je vrlo ugodan, izuzetno je tih, vrlo udoban i nema nikakvog mirisa dizela”, rekao je  jedan od putnika.

Komentari

komentar





You may also like