Katar radi s talibanima na ponovnom otvaranju aerodroma u Kabulu “što je prije moguće”

Katar radi s talibanima na što skorijem otvaranju zračne luke u Kabulu, rekao je danas katarski ministar vanjskih poslova, apelirajući da talibani dopuste Afganistancima da napuste zemlju, prenosi AFP.

Zračna luka Hamid Karzai, poprište kaotične evakuacije koja je u utorak završila povlačenjem američkih trupa, ne radi, a veći dio infrastrukture je uništen.

“Radimo jako puno i nadamo se da ćemo luku moć otvoriti što je prije moguće”, rekao je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. “Nadajmo se da ćemo u sljedećih nekoliko dana čuti dobre vijesti”, dodao je šeik Mohammed. “Vrlo je važno da talibani pokažu svoju predanost pružanju sigurnog prolaza i slobode kretanja narodu Afganistana”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Dohi.

Katarski tehnički tim doletio je u srijedu u Kabul kako bi razgovarali o ponovnom otvaranju zračne luke, a to je bio prvi zrakoplovi koji je tamo sletio nakon američkog povlačenja. Više od 123 000 stranih državljana i Afganistanaca evakuirano je iz zemlje kroz ovu zračnu luku. Ipak, mnogi koji su htjeli još nisu uspjeli otići.

SAD i UK su premjestili veleposlanstva iz Afganistana u Katar. Ova zaljevska država već je desetljeće spona između Zapada i talibana jer surađuje s obje strane.

Komentari

komentar





You may also like