Kina je postala prva sila koja je postavila veleposlanika u talibanskom Afganistanu

Talibani su poželjeli veliku dobrodošlicu novom kineskom veleposlaniku u Afganistanu, potvrđujući diplomatsko prihvaćanje privremenih vladara od strane Pekinga. Kina je imenovala veleposlanika Zhao Shenga za šefa svoje misije u Afganistanu, postavši tako prva istaknuta nacija koja ima funkcionalnu diplomatsku misiju u zemlji, piše The Independent.

Ovo se događa više od dvije godine nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom. Delegatov automobil, u pratnji policijskog konvoja, jučer je stigao na prilaz predsjedničke palače u Kabulu. Ambasadora Zhaoa dočekali su uniformirani vojnici dok se susreo s najvišim talibanskim dužnosnicima. Mohammad Hassan Akhund, vrhovni šef talibanske administracije i Amir Khan Muttaqi, ministar vanjskih poslova, bili su prisutni na prijemu u Kabulu.Bila su prisutna i četiri člana iz talibanskog ministarstva.

Imenovanje Zhaoa, rekao je talibanski ministar, je “značajan korak sa značajnom porukom”. ” Ministar vanjskih poslova smatra da su bilateralni odnosi između Afganistana i Kine posebni”, rekao je zamjenik glasnogovornika talibanskog ministarstva vanjskih poslova, podijelivši fotografije sastanka. Ovo je prvi put da su talibani odobrili raskošan protokol nakon što su se američke i NATO snage povukle iz zemlje 2021.

Zabiulah Mujahid, glavni glasnogovornik talibana, međutim, rekao je da je tradicija da novi veleposlanici predaju vjerodajnice šefu zemlje. “To također signalizira drugim zemljama da istupe i stupe u interakciju s Islamskim Emiratima”, rekao je glasnogovornik.

Dužnosnici iz Kine nisu izdali službenu izjavu kojom potvrđuju prisutnost svoje diplomatske misije na afganistanskom tlu, ali je izjava kineskog veleposlanstva u Afganistanu pozvala međunarodnu zajednicu da nastavi svoj dijalog i potakne zemlju da uspostavi uključiv politički okvir, usvoji umjerenu politiku, bori se protiv terorizma i razvijati prijateljske vanjske odnose. Rečeno je da određene zemlje moraju “izvući pouke” iz onoga što se dogodilo u Afganistanu, napustiti dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, vratiti imovinu zemlje koja je u inozemstvu i ukinuti sankcije.

Ove su godine Kina i talibani izrazili želju za bližim vezama, posebice onim trgovačkim, a sklopili su i nekoliko ugovora.





Više od stotinu zemalja uskratilo je službeno priznanje afganistanskog režima pod talibanima, blokirajući imovinu u inozemstvu kako bi spriječili financijsku zlouporabu od strane radikalne islamističke skupine. Sjedište zemlje u Ujedinjenim narodima još uvijek drži bivša vlada koju je podupirao Zapad i koju je vodio Ashraf Ghani.

Komentari

komentar





You may also like