Kinesko MO: Kineska vojska spremna surađivati s američkom vojskom

Na marginama nedavnog summita Organizacije za azijsko-pacifičku gospodarsku suradnju – APEC, koji se od 14. do 17. studenog održavao u San Franciscu, održan je i sastanak između američkog predsjednika Joe Bidena i kineskog čelnika Xi Jinpinga.  Sastanak je bio dugo očekivan s obzirom na vrlo loše stanje odnosa dviju globalnih velesila posljednjih godina, a što se, onda, itekako negativno odražava i na čitavi svijet.

Teme oko kojih je tom prigodom postignuta suglasnost i oko kojih su potpisani odgovarajući sporazumi bile su, kao prvo, obnova dijaloga između čelnih osoba iz vojnog miljea s ciljem izbjegavanja kriznih situacija, suradnja po pitanju suzbijanja opojnih droga, prije svega vezano uz fentanil, i kao treće, povećanje broja zračnih letova između dviju zemalja i jačanje kulturne, poslovne, znanstvene i druge suradnje.

Za obje strane prva je tema nedvojbeno imala najveći značaj, jer sigurnost je ipak važnija od svega.

I, kako se čini, nije trebalo dugo čekati da se stvari po tom pitanju pokrenu s mrtve točke.

Naime, kako je danas priopćeno od strane kineskog ministarstva obrane na medijskoj konferenciji koju je održao glasnogovornik istog Wu Qian, Narodnooslobodilačka vojska Kine spremna je surađivati ​​s američkim oružanim snagama na temelju načela međusobnog poštovanja i miroljubivog suživota.

“Spremni smo surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama na temelju načela uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i obostrano korisne suradnje, kako bismo promicali zdrav i stabilan razvoj odnosa između oružanih snaga dviju zemalja”, — rekao je odgovarajući na odgovarajuće pitanje.





Kina pridaje veliku važnost razvoju kinesko-američkih međuvojnih odnosa, dodao je i kazao slijedeće:

“Ministarstva obrane dviju zemalja održavaju kontakte i koordinaciju o relevantnim pitanjima.”

Dakle, možemo zaključiti slijedeće:





Stvari se počinju odvijati sukladno međusobnom dogovoru iz San Francisca o obnovi dijaloga na ravnopravnoj osnovi između ministarstava obrane dviju država, uključujući radne sastanke ministara obrane, konzultacije o pitanjima pomorske sigurnosti i telefonske razgovore na razini zapovjednika borbenih zapovjednih zona.

Podsjećamo da se takva suradnja između SAD-a i Kine odvijala sve do kontroverznog posjeta bivše predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi Taivanu u kolovozu 2021., kao i naknadnog američkog obaranja kineskog balona iznad teritorija SAD-a, za kojeg je Washington tvrdio da je špijunski, dok je Peking to kategorički odbijao tvrdeći da se radi o znanstvenom zj. Meteorološkom balonu koji je skrenuo s predviđene putanje i nošen strujama vjetrova stigao nad sjevernoamerički kontinent.

Nakon tih događaja odnosi između dviju država naglo su zahladnjeli, a svi kontakti na razini ministarstava obrane i vojski prekinuti što je povećavalo opasnost od nekontroliranih izbijanja incidentnih situacija u Indopacifiku.

Sada bi se, konačno, takve stvari trebale staviti pod puni nadzor na zadovoljstvo ne samo Kine i SAD-a, već i čitave regije i svijeta u cjelini.

Naravno, ovaj sporazum ne znači da su se dvije zemlje približile u svojim stavovima po ključnim pitanjima geopolitičkog karaktera oko kojih se sukobljavaju, poput Taivana ili ekonomske i trgovinske konkurencije (jer nisu), ali je nedvojbeno relaksirajući čimbenik koji može dati dodatni poticaj u poboljšanju ukupnih odnosa dviju mega-država.

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA! Biden i Xi: mršavo, bez izjava o Rusiji i Izraelu; „posmrtno zvono za Ukrajinu“; Australija se vraća Kini

 

Komentari

komentar

You may also like