Kriza? Tajništvo UN-a tajno zabranilo svojim odjelima sudjelovanje u obnovi Sirije

Tajništvo UN-a tajno je zabranilo svojim podorganizacijma sudjelovati u obnovi sirijskog gospodarstva, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je izjavo kako je još u listopadu prošle godine politički odjel tajništva UN-a izdao i i po svim odjelima unutar sustava UN-a razdjelio „tajnu direktivu, koja zabranjuje organizacijama tog sustava sudjelovanje u bilo kakvim projektima oko obnove sirijskog gospodarstva. Samo humanitarna pomoć. I više ništa“. Kao uvijet za obnovu Sirije naznačen je „napredak u tzv. političkom prijelazu“, kazao je šef ruske diplomacije.

On je, također, nedopustivim  proglasio nastojanja određenih zemalja za manipuliranjem  tajništvom UN-a i pozvao je zapadne zemlje na odustajanje od želja za iskorištavanjem međunarodnih organizacija „na crno“. Pri tom je kazao kako je osobno pitao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, zašto se takva pitanja svode na nekakve predmete tajnih, unutarnjih direktiva, zašto o njima nije izvješćeno Vijeće sigurnosti koje se neposredno bavi sirijskom problematikom, i zašto se takve odluke donose bez otvorene i objektivne analize stanja na terenu. Glavni tajnik Lavrovu je obećao rasvijetliti tu situaciju.

Sergey Lavrov kritizirao je i riječi glavnog predstavnika UN-a za izbjeglice, Filippa Grandija, koji je kazao kako se u sadašnjim opasnim uvjetima izbjeglice ne smiju vraćati u Siriju. Pri tom je Lavrov naglasio kako UN-ov odjel za izbjeglice ne smije postati „filijala zapada“ i da, osim zapadnih, za obnovu Sirije postoje i „drugi donatori“.

Podsjećamo: sirijski Centar za prihvat izbjeglica izjavio je kako se više od 1,7 milijun izbjegliaca želi vratiti u Siriju, na svoja ognjišta, a najviše interesa za to imaju oni smješteni u Libanonu, Turskoj i Njemačkoj. Zbog toga je sirijska vlada osnovala koordinacijski stožer za povratak izbjeglica, na čijem je čelu ministar lokalne samouprave.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like