Lavrov: Moskva pregovorima želi riješiti situaciju u Ukrajini

Moskva se zalaže za rješenje kroz mirovne pregovore s Ukrajinom, ali Kijev ne pokazuje interes za njih, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvještava Anadolu Agency.

Lavrov je na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, kazao da ako ukrajinsko izaslanstvo nastavi dosadašnje gnoriranje prijedloga Rusije, mirovni pregovori teško da će uspjeti.

“Mi smo za dogovoreno rješenje. No, depresivan je način na koji se ukrajinska delegacija ponašala na pregovorima, kako se ponašao predsjednik Zelenski, odbijajući potvrditi da su prije tjedan dana primili naše nove prijedloge. Očigledno, oni nisu posebno zainteresirani za pregovore”, istaknuo je.

Lavrov je sugerirao da ukrajinske vlasti polažu nade u zapadnu vojnu potporu, koja bi pomogla da se dobije rat na bojnom polju.

“Ako se tako nastavi, razgovori teško da će imati ikakvog rezultata, ali ponavljam da se držimo dogovorenog rješenja, pridržavamo se primirja”, rekao je.

Lavrov je odbacio prijedlog Kijeva da se mirovni pregovori održe u Mariupolju, no rekao je da je Rusija „spremna surađivati“ s UN-om kako bi pomogla civilima u Ukrajini.





“Naš glavni cilj je štititi civilno stanovništvo. Spremni smo surađivati s kolegama iz UN-a da olakšamo patnje civilnog stanovništva”, kazao je Rus, a prenosi agencija France Presse.

Rusija želi izbjeći intervenciju u moldovskoj regiji Pridnjestrovlju, rekao je Lavrov, a prenosi agencija RIA.

Ta je zemlja u utorak imala izvanredni sigurnosni sastanak nakon što je Kremlj izrazio zabrinutost poslije dvije eksplozije radio infrastrukture, a vlasti odmetnute regije tvrde da je napadnuta i vojna jedinica.





Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog čestih žalbi na ratne zločine s obje strane.

Guterres je rekao da je za takve informacije potrebna temeljita istraga, a iako podržava provođenje neovisnih istraga, tajništvo UN-a nema ovlasti za obavljanje takvih aktivnosti.

Glavni tajnik je izvijestio da je predložio stvaranje trilateralne skupine UN-a, Rusije i Ukrajine koja će se baviti humanitarnim pitanjima.

“Predložio sam stvaranje kontaktne skupine za humanitarna pitanja koja bi ujedinila UN, Rusiju i Ukrajinu u potrazi za mogućnostima za otvaranje sigurnih koridora uz istovremeni prekid vatre kako bi se zajamčila učinkovitost tih koridora”, rekao je.

Guterres će se tijekom dana sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim će posjetiti Kijev.

Komentirajući reformu Vijeća sigurnosti UN-a, i Lavrov i Guterres zalagali se se za njegovo proširenje na račun nedovoljno zastupljenih regija, poput Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Lavrov je upitan o akreditaciji predstavnika Talibana za afganistanskog veleposlanika u Rusiji. Ministar je rekao da prihvaćanje talibanskog veleposlanika ne znači priznanje talibana kao legitimne vlasti u Afganistanu, iako bi Rusija željela ići naprijed u tom smjeru, piše Anadolu Agency.

Prema procjenama UN-a, najmanje 2.665 civila je ubijeno i 3.053 ozlijeđeno u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. veljače, a strahuje se da je stvarna brojka mnogo veća. Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, više od 8,3 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u susjedne zemlje.

Komentari

komentar

You may also like