Lavrov: Rusija počela isporučivati besplatno žito u Afriku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da je “praktičan rad” na opskrbi ruskog žita za šest afričkih zemalja već počeo, prenosi Anadolu.

Burkina Faso, Srednjoafrička Republika, Eritreja, Mali, Somalija i Zimbabve sljedećih će mjeseci besplatno dobiti po 50.000 tona žitarica, rekao je na događaju u Moskvi. Dodao je da će Rusija također platiti povezane troškove.

Dotičući se Ukrajine, rekao je da je Saudijska Arabija obavijestila Moskvu da je sastanak koji je održan 5. i 6. kolovoza u Džiddi organiziran “kako bi se zapadnim sudionicima i samoj Ukrajini prenijela ideja” da mirovni dogovor između Moskve i Kijeva ne može krenuti naprijed bez sudjelovanja Rusije.

Ustvrdio je da će Zapad nastaviti podržavati Ukrajinu samo onoliko dugo koliko je to činio u Afganistanu, Iraku i drugim zemljama.

O ruskoj želji za trgovanjem u drugim valutama osim američkog dolara, rekao je da je Washington potkopao poziciju valute tako što je od nje učinio oružje. Dodao je kako smatra da države trenutačno nemaju dovoljno iskustva za prelazak na bilo koju drugu valutu, ali da će se standardne procedure postupno razvijati jer su mnoge zemlje prisiljene tražiti alternativu. Konkretno, spomenuo je Euroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), rekavši da će 90% trgovinskog prometa te asocijacije 2023. biti u nacionalnim valutama.

Lavrov je također rekao da Iran, Rusija, Turska i Sirija nastavljaju kontakte o nacrtu provedbe mape puta za normalizaciju odnosa između Damaska ​​i Ankare, koji su započeli 2022. “Usvojili smo izjavu u kojoj izražavamo interes za izradu plana puta za normalizaciju odnosa između Sirije i Turske. Predali smo nacrt plana puta svim našim kolegama negdje u lipnju. Sada se nastavljaju kontakti kako bismo ga doveli u općeprihvatljivo stanje”, rekao je. Lavrov je dodao da je Rusija predložila Ankari i Damasku da se vrate na sporazum iz Adane iz 1998. kako bi riješili razlike oko protuterorističkih mjera.





Erdogan u ponedjeljak u posjetu Rusiji

 





Komentari

komentar

You may also like