Lavrov: Svi će patiti zbog “potpunog hibridnog rata” Zapada protiv Rusije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je Zapad objavio “potpuni hibridni rat” protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će on trajati.

U govoru na 80. dan ruske invazije na Ukrajinu, Lavrov se osvrnuo na zapadne sankcije Moskvi te je Rusiju predstavio kao žrtvu. “Kolektivni Zapad nam je objavio potpuni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će sve to trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti svi bez iznimke”, poručio je Lavrov.”Nisu nam strane sankcije, one su gotovo uvijek bile tu u jednom ili drugom obliku”, dodao je. Lavrov je izrazio iznenađenje kako je Zapad lako napustio temeljne vrijednosti, dopuštajući “svako neprijateljsko djelovanje” protiv Rusije, uključujući “izravnu pljačku”.

Lavrov je kritizirao pokušaje regrutacije ruskih diplomata u inozemstvu, kao i njihovo masovno protjerivanje, rekavši da takvih presedana nije bilo, čak ni tijekom Hladnog rata. Kazao je da nijedan diplomat nije iznevjerio zemlju, unatoč takvim pokušajima kako iz inozemstva, tako i unutar zemlje, kazao je. Napori Zapada da izolira Rusiju osuđeni su na propast, ustvrdio je Lavrov, ističući važnost odnosa Rusije s Kinom, Indijom, Alžirom i zaljevskim zemljama.

Ministar Lavrov je optužio SAD da stoji iza svih proturuskih akcija i usmjerava politiku Europske unije. EU gubi svoju neovisnost i postaje privjesak NATO-a, dodao je. Washington slabi Europu i oslobađa njezina tržišta za američku robu, tehnologije i vojno-tehničke proizvode, ustvrdio je. “Europska unija gubi znakove neovisnosti, žrtvujući kvalitetu života Europljana i temeljne interese u korist Sjedinjenih Država i unipolarnog svjetskog poretka koji promiče”, rekao je.

Svijet doživljava odlučujući trenutak koji će odrediti hoće li svjetski poredak postati pravedan, demokratski i policentričan ili će se sastojati od muških skupina zemalja koje pokušavaju nametnuti svoju volju međunarodnoj zajednici, istaknuo je ruski visoki diplomat. “Sada su sve zemlje sposobne provoditi neovisnu politiku na udaru Sjedinjenih Država. Oni koji se ne slažu bit će kažnjeni”, rekao je upozorivši: “Mi ćemo se boriti.”

 





Komentari

komentar

You may also like