Liz Truss bi uporabila nuklearno oružje ako je potrebno

Predvodnica britanskih torijevaca i najizglednija nasljednica Borisa Johnsona na čelu britanske vlade Liz Truss izjavila je na skupu u Birminghamu kako je izdavanje zapovijedi o uporabi nuklearnog oružja “važan dio premijerske dužnosti”

“Mislim da je to važna dužnost premijera. Spremna sam to učiniti”,  izjavila je sinoć ministrica vanjskih poslova Velike Britanije na sastanku s članovima Konzervativne stranke u Birminghamu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti uporabe nuklearnog oružja ako postoji prijetnja Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome piše britanski medij The Mirror.

Jučer je Liz Truss u članku za medij The Telegraph napisala i slijedeće:

“Kao premijer, ići ću dalje, učinit ću sve što je moguće, uključujući deklasificiranje više obavještajnih podataka, kako bih svijetu razotkrila taktiku (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Moja vlada će strateški koristiti obavještajne podatke kako bi otkrila pokušaje Kremlja da potkopa i stabilizira demokracije koje vole slobodu.”

Kazala je kako će sličan pristup imati i prema drugim “potencijalno neprijateljskim državama” i onima “koje prijete globalnoj sigurnosti”.

Podsjećamo kako je 7. srpnja Boris Johnson najavio svoju ostavku na položaj predsjednika Konzervativne stranke nakon što je gotovo 60 osoba napustilo njegovu vladu. Kazao je kako će napustiti mjesto premijera čim novi vođa torijevaca bude izabran na čelo vlade.

U Velikoj Britaniji je 20. srpnja održan peti krug glasovanja članova parlamenta iz Konzervativne stranke za izbor čelnika stranke, koji će ujedno postati i premijer zemlje. Prema njegovim rezultatima, dva su kandidata stigla do finala izborne utrke: ministrica vanjskih poslova Liz Truss i bivši ministar financija Rishi Sunak. U zadnjem krugu pobjednika će izabrati svi članovi stranke kojih je danas oko 200 tisuća. Glasovanje će se održati poštom.





 

Komentari

komentar





You may also like