Macron: Europa se suočava s tri egzistencijalne prijetnje

Moderna Europa suočava se s trostrukom egzistencijalnom prijetnjom; potrebna je nova paradigma kako bi se tome suprotstavila, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za britanski tjednik The Economist.

“To je trostruki egzistencijalni rizik za našu Europu: vojni i sigurnosni rizik; ekonomski rizik za naš prosperitet; egzistencijalni rizik unutarnje nepovezanosti i poremećaja u funkcioniranju naših demokracija”, rekao je francuski predsjednik.

“Dakle, ovo su tri rizika koja su se ubrzala posljednjih godina, bez sumnje vrlo snažno. Nadalje, nakon pandemije podcijenili smo te napetosti, iako je Europa počela reagirati na njih, ali presramežljivo ili ponekad malo prekasno”, dodaje.

‘Strateška autonomija’ Europe

Prema Macronu, potrebna je “nova geopolitička, gospodarska i društvena paradigma za Europu” kako bi se odgovorilo na te izazove. Prije svega, kako smatra predsjednik, Europa se mora pobrinuti za vlastitu sigurnost. Osim toga, treba osigurati svoju stratešku autonomiju “u pogledu energije, materijala i rijetkih resursa, ali i u smislu ključnih vještina i tehnologija”.

Među ostalim, riječ je o aktivnom sudjelovanju njezinih tvrtki u razvoju naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i kvantnog računalstva, gdje SAD i Kina mogu dobiti dugoročnu prednost. Naposljetku, Europa se treba pozabaviti ranjivostima “koje stvaraju društvene mreže uz digitalizaciju naših društava i načine na koji demokracija funkcionira”, rekao je dalje.

Odgovarajući na pitanje hoće li to dovesti do postupne smrti ili će to biti iznenadna smrt, Macron je rekao: “Stvari se mogu raspasti vrlo brzo. U Europi i svugdje drugdje stvaraju porast bijesa i ogorčenosti.”





Ponovio mogućnost slanja vojske u Ukrajinu

“Ne isključujem ništa jer se suočavamo s nekim (Rusijom) tko ne isključuje ništa”, rekao je Macron na pitanje je li i dalje stoji iza mogućeg slanja trupa u Ukrajina. Ponavljajući da Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini, dodao je: “Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, u Europi neće biti sigurnosti. Tko se može pretvarati da će se Rusija tu zaustaviti? U tom kontekstu ne treba ništa isključiti kako se Rusiji ne bi dopustila pobjeda u Ukrajini”, smatra Macron.

Na pitanje slažu li se ostali saveznici Ukrajine s njim o slanju trupa u Ukrajinu kao sredstvo odvraćanja od Rusije, primijetio je: “Ako bi Rusi probili prve linije, ako bi postojao ukrajinski zahtjev — što nije slučaj danas — opravdano bismo si svi morali postaviti ovo pitanje.”

Komentari

komentar





You may also like