Medij: EU će suspendirati bezvizni režim s Rusijom

Ministri vanjskih poslova Europske unije namjeravaju podržati suspenziju Sporazuma EU-a o viznim olakšicama s Rusijom kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je u nedjelju Financial Times, a prenosi Glas Istre.

Ministri vanjskih poslova EU-a planiraju donijeti ovu odluku na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, piše FT pozivajući se na tri izvora koji su sudjelovali u razgovorima.

“Neprimjereno je da se ruski turisti šeću našim gradovima, uz naše marine. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da je ovaj rat neprihvatljiv, neprihvatljiv je”, rekao je jedan visoki dužnosnik Europske unije.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. predviđa ukidanje povlaštenog tretmana Rusima pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU, prenosi Glas Istre.

“Nalazimo se u iznimnoj situaciji i to zahtijeva iznimne korake. Želimo ići dalje od suspenzije viznih olakšica”, istaknuo je visoki europski dužnosnik.

Inicijativa za ovu mjeru stigla je iz Finske, Poljske i baltičkih država koje graniče s Rusijom, koje su izjavile kako su spremne zaustaviti Ruse da s turističkim vizama uđu na njihov teritorij, pozivajući se na nacionalne sigurnosne iznimke šengenskog sporazuma.





“Stvarno se nadam da će se pronaći zajedničko europsko rješenje o tome kako značajno ograničiti protok ruskih turista u Europu”, izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis, a prenosi Glas Istre.

Ovdje bismo dodali kako od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini ton vanjske politike Europske unije sve više zadaju Poljska i baltičke države bivšeg SSSR-a. U tome imaju jako puno uspjeha, usprkos početnom protivljenju njihovim brojnim inicijativama o kažnjavanju Rusije i ruskih građana sankcijama od strane pojedinih, donedavno puno utjecajnijih i starijih članica EU.

Slično je i po pitanju predmetne mjere vezano uz suspenziju Sporazuma o viznim olakšicama za ruske građane s obzirom kako su prošlog tjedna pojedine članice EU, prije svega one s juga, kojima i stiže najviše ruskih turista, iskazivali svoje protivljenje tom prijedlogu. Ali obično sve ili dosta toga prolazi u ime očuvanja jedinstva EU s obzirom kako svi vanjskopolitički potezi Unije moraju biti jednoglasno usvojeni.





 

Komentari

komentar

You may also like