Medij: poboljšavaju se grčko-turski odnosi

Odnosi između Grčke i Turske poboljšali su se nakon sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja u Ateni 31. svibnja, ali Europska unija i dalje je oprezna prema Ankari, navodi danas, 1. lipnja portal EUobserver.

Grčka se nada “postupnoj normalizaciji” odnosa, iako su ona i Turska ponekad zauzimale “različite i, u svezi nekih ozbiljnih pitanja, dijametralno suprotne stavove“, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Ateni.

Cavusoglu je kazao kako bi Ankara također željela proširiti suradnju, naglasivši kako probleme treba rješavati na temelju međunarodnog prava i zajedničkih interesa.

Dvije su strane najavile pokretanje više od 20 zajedničkih gospodarskih projekata koji će obuhvatiti sfere obrazovanja, zdravstva, energetike, turizma, prometa, telekomunikacija i brodarstva.

EUobserver podsjeća i na probleme dviju susjednih država i članica NATO saveza: oštru i optužujuću retoriku, kršenja zračnog i pomorskog prostora, teritorijalnih sporova i sporova oko istraživanja nafte i plina u istočnom Sredozemlju i td.

Bruxelles je jasno stavio do znanja da zadržava suzdržan odnos prema Ankari, poglavito s obzirom na njezino članstvo u EU. Predsjednik Vijeća EU Charles Michel izjavio je kako je još uvijek “oprezan” u pogledu namjera Turske.





“U prošlosti smo vidjeli da Turska može napraviti jedan korak naprijed, a zatim dva koraka natrag. Dakle, nismo naivni”, kazao je Michel prošlog tjedna u intervjuu za grčki medij Katimerini“Spremni smo uporabiti sve alate kojima raspolažemo kako bismo utjecali na ponašanje Turske.”

Ovdje bismo dodali slijedeće: razgovore i dijalog između Ankare i Atene svakako treba pozdraviti, ali i ne treba biti naivan, misleći kako se sve može riješiti jednim ljubaznim susretom na razini šefova diplomacija. Spomenuti je sastanak ionako posljedica općeg ozračja i atmosfere pozitivizma koja se nastoji uspostaviti uoči skorih bitnih sastanaka NATO saveza i država članica G7, kojima će nazočiti i američki predsjednik Joe Biden, i, još važnije – uoči dugo iščekivanog summita Biden-Putin koji odmah potom slijedi u Ženevi, 16. lipnja.

Odnosi između Grčke i Turske toliko su dugo bremeniti i opterećeni povijesnim i brojnim drugim problemima na koje dvije strane gledaju potpuno suprotno, da je potrebno još godinama ulagati iskrene (a ne deklarativne) napore s obiju strana kako bi se moglo i konačno reći da je kriza u tim odnosima definitivno stvar prošlosti. Tamo joj je, svakako, i mjesto.





Komentari

komentar

You may also like