Medij: Rusija i BRICS u rujnu će dati izjavu goleme važnosti o ulasku jedne države u klub

U svijetu su u tijeku tektonske geopolitičke i geoekonomske promjene. Odražavaju se na sve sfere života i potpuno mijenjaju izgled dosadašnjeg međunarodnog poretka – ustrojenog nakon Drugog svjetskog rata, a “podebljanog” nakon američke pobjede u Hladnom ratu nad Sovjetskim Savezom.

O tome najbolje svjedoči i slijedeći tekst:

Prema riječima američkog analitičara Davida Blackmona, a kako piše utjecajni američki medij Forbes, nedavno je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio da je Ruska Federacija uspjela preusmjeriti sve izvozne količine sankcionirane sirove nafte u ne-zapadne zemlje, što je svojevrsti signal koji predviđa događaj goleme važnosti koji bi se mogao odigrati već u rujnu ove godine.

“Nema sumnje da su ruske kolege u rastućem savezu BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) odigrali važnu ulogu u pomaganju ruskoj vladi u postizanju ovog rezultata, a niti jedna zemlja nije izrazila veći interes za poslovanje sa skupinom BRICS od Saudijske Arabije posljednjih mjeseci”, navodi Blackmon.

Saudijska Arabija je izrazila interes za trgovinu naftom s Kinom koristeći kineski juan umjesto dolara. Takav potez bio bi izazov postojećem poretku, koji podrazumijeva korištenje samo američke valute u međunarodnoj trgovini naftom – to je, naime, temelj dolara kao međunarodnog sredstva plaćanja i štednje.

U međuvremenu, saudijski ministar financija Mohammed Al-Jadaan izjavio je novinarima da je njegova zemlja otvorena za trgovinu u drugim valutama osim američkog dolara, čije riječi citiraju ruski mediji.





Forbesov analitičar vjeruje da će u rujnu, na godišnjem summitu članica BRICS-a, Rusija, zajedno s partnerima, službeno objaviti ulazak Saudijske Arabije u format BRICS, što znači da će stari poredak u trgovini sirovom naftom prestati postojati.

“Nema sumnje da stari naftni svjetski poredak nestaje i da se formira novi”, — iznio je svoje mišljenje Forbesov stručnjak.

Ništa nova

Dodali bismo kako u ovoj vijesti zapravo nema ništa posebno novog ni posebno čudnog, a što mi već ranije nismo pisali. Rusija je još prije uvođenja strogih zapadnih sankcija trgovinu nafte s Kinom naplaćivala znatnim dijelom u juanima, a sada to čini u cijelosti. Na nedavno održanom rusko-kineskom summitu na vrhu u Moskvi dogovoreno je da će sav plin kojeg Rusija izvozi u Kinu biti plaćan u rubljama. Isto tako, nafta koju Rusija izvozi u Indiju ne naplaćuje se više u dolarima.





Što se tiče najave o ulasku Saudijske Arabije u BRICS, prošle je godine južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa na medijskoj konferenciji u Johanesburgu, održanoj nakon njegovog povratka iz službenog posjeta Rijadu, naglasio kako je Saudijska Arabija zatražila prijam u sastav BRICS-a već na idućem summitu i pod predsjedanjem JAR-a (ona predsjeda BRICS-om u 2023.g.), a iste želje dolaze i od strane Egipta, Alžira i drugih država (vidi poveznicu ispod teksta).

Prošli je tjedan ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je broj zemalja koje se žele priključiti BRICS-u sada petnaest.

Dakle, navedeni američki analitičar, na čije se riječi poziva Forbes, zapravo više-manje konstatira poznate činjenice o kojima se, doduše, u zapadnim medijima vrlo oskudno govori. Sama objava ovakvih predviđanja u utjecajnom američkom mediju očito govori o nezaustavljivosti ovog procesa.

Saudijska Arabija želi u BRICS

Komentari

komentar

You may also like