Mike Pompeo imenovao 8 država koje mogu uvoziti iransku naftu bez sankcija

Nakon nekoliko dana medijskih nagađanja o kojim se državama radi, sinoć je američki državni tajnik Mike Pompeo konačno imenovao zemlje prema kojima SAD neće primjenjivati sankcije ukoliko nastave uvoziti iransku naftu i nakon njihovog (sankcijskog) starta 5. studenog. Radi se o: Kini, Tajvanu, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Turskoj, Italiji i Grčkoj.

Pompeo je kazao kako su sve te zemlje u posljednjih šest mjeseci (od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio uvođenje sankcija na iranski energetski sektor i države i tvrtke koje s njim budu surađivale, op.a.) značajno smanjile svoj uvoz iranske nafte, a dvije od njih i u potpunosti od njega odustale (Japan i Južna Koreja, op. a.). Pompeo je kazao kako te zemlje neće obnoviti uvoz iranske nafte dok su na snazi sankcije, i dodao, kako će SAD „nastaviti pregovore dok potrebe za iranskom naftom u svim tim zemljama ne svedemo na nulu“.

Podsjećamo: radi se o odstupanju od prvotnih planova Trumpove administracije, prema kojima se gotovo do posljednjeg trenutka od svih uvoznica iranske nafte tražio njezin prekid pod prijetnjom sankcija. Međutim, nemogućnost iznalaženja dostatnih količina za zamjenu iranske nafte na tržištu i posljedičnog rasta cijena, kao i opasnost od pogoršavanja američkih odnosa  sa svojim ključnim partnerima, primorale su američku administraciju na ublažavanje stavova i davanje nove mogućnosti za njihovu „prilagodbu“ američkim interesima.

TOP VIJEST: SAD popuštaju u protuiranskim sankcijama: o čemu se radi?

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like