Najava cijepanja Alibabe? Državni medij: “Regulacija je neizbježna”

Kineski državni mediji u petak su pisali kako istraga protiv tehnološkog diva Alibabe zbog mogućeg monopola nije politički postupak, ali su poručili kako je regulacija tržišta “neizbježna”, iako nije spekulirano kakve će akcije vlasti poduzeti protiv Alibabe.

Istraga je nužan tehnički korak u razvoju industrije, objavio je državni kineski medij, prenosi South China Morning Post sa sjedištem u Hong Kongu, čiji je vlasnik upravo Alibaba.

O istrazi je u četvrtak pisao portal Geopolitika News:

Kineski regulatori objavili su u četvrtak da istražuju Alibabu i Ant Group, vodeću svjetsku tvrtku za online plaćanja. Osnivač obje kompanije je, jedan od najbogatijih Kineza, Jack Ma.

Wall Street Journal navodi kako je riječ o najjačoj do sada akciji pekinških vlasti protiv kineskih tehnoloških divova.

Economist piše da regulatori istražuju Alibabu zbog, između ostalog, navodnog prisiljavanja prodavača da svoje proizvode postavljaju isključivo na njihovoj platformi.





Economist podsjeća kako je Jack Ma kritizirao kineske državne banke, čime je vladajuća komunistička partija nezadovoljna.

People’s Daily, službeno glasilo Kineske komunističke partije, objavio je dva komentara o istrazi protiv Alibabe.

Istraga neće donijeti “zimu industriji, već je novi početak za bolji i zdraviji razvoj”, navodi se u komentaru objavljenom u petak, prenosi South China Morning Post.





Glavni urednik pekinškog tabloida Global Times Hu Xijin je pak objavio na Twitteru u četvrtak da istragu “ne bi trebalo promatrati kao politički postupak”. Poručio je kako je regulacija tržišta “neizbježna”.

“Tržište se dugo žalilo na monopolističku praksu diva e-trgovine. Regulacija je neizbježna. Vjerujem da Kina može dobro upravljati dobro tom korekcijom i stvoriti zdraviji razvoj u budućnosti”, napisao je Hu Xijin.

People’s Daily također iznosi sličnu poruku u petak, iz čega se može iščitati moguće cijepanje kompanije na manje dijelove zbog (pre)dominantnog udjela na tržištu.

“Današnje velike tvrtke i platforme počele su od malih tvrtki i web stranica … stoga sve strane očekuju da će ostaviti priliku za zdravu konkurenciju malim tvrtkama i web stranicama koje kasnije uđu u industriju”, navodi se, prenosi South China Morning Post.

Tržišta su prepoznala istragu kineskih vlasti kao prijetnju Alibabi pa su dionice te tvrtke pale (po objavi istrage) u SAD-u za 13 posto, što je do sada najveći dnevni pad dionica te kompanije na njujorškoj burzi.

Dionice Alibabe pale su za 30 posto od listopada kada su postigle rekordno visoku vrijednost.

Komentari

komentar

You may also like