Napadi na američke baze diljem Bliskog istoka mogu eskalirati u rat SAD-a s Iranom

Nedugo nakon snažnih izraelskih zračnih napada na Gazu u pokrenutom ratu protiv terorističke organizacije Hamas u kojem je život izgubilo već preko 5000 palestinskih civila, počeli su i napadi na američke vojne baze u Siriji i Iraku. Jedan od prvih bio je onaj kraj međunarodne zračne luke u Bagdadu, za koji je odgovornost preuzela proiranska šijitska organizacija Irački islamski otpor.

Ti su se napadi u međuvremenu proširili i opasno potkopavaju očajnički pokušaj administracije američkog predsjednika Joe Bidena da spriječi širenje sukoba Izraela i Hamasa.

Upravo o tome izvješćuje u utorak, 31. listopada, agencija France-Presse (FP).

Ponovljeni napadi na američke trupe na Bliskom istoku riskiraju uvlačenje Sjedinjenih Država u sukob s Iranom, iako Washington nastoji spriječiti da neprijateljstva između Izraela i Hamasa prerastu u regionalni rat, navodi danas AFP.

SAD je za porast broja raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama – najmanje 14 u Iraku i devet u Siriji od 17. listopada – okrivio snage koje podržava Iran. Zbog toga su Amerikanci prošlog tjedna izvršili napade u Siriji ciljajući na mete za koje je Pentagon rekao da su povezane s milicijama koje podržava Iran.

Washington raspolaže golemom vatrenom moći, no njegov vojni odgovor na napade dosad je bio ograničen na te udare – u potencijalnom pokušaju sprječavanja šireg sukoba, piše AFP.





“Zabrinuti smo što svi elementi iranske mreže prijetnji eskaliraju svoje napade na način koji riskira pogrešnu procjenu ili gura regiju u rat”, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik američke obrane. “U regionalnom ratu svi gube, stoga radimo preko partnera, sa saveznicima, radimo preko telefonskih linija, jačamo pozicije kako bismo jasno dali do znanja da želimo spriječiti regionalni sukob.”

Iran je jučer priopćio da su napadi na američke snage u dvije arapske republike rezultat “pogrešne američke politike” uključujući potporu Izraelu, čije je bombardiranje Pojasa Gaze ubilo više od 8300 ljudi, prema najnovijim podacima palestinskog ministarstva zdravstva.

Oko 2500 američkih vojnika trenutačno je u Iraku i oko 900 u Siriji u sklopu napora da se spriječi ponovno oživljavanje skupine Islamska država. Do sada je u napadima na američke baze lakše ozlijeđen 21 američki vojnik, dok je jedan civilni izvođač radova umro od srčanog udara dok se skrivao tijekom lažne uzbune. U međuvremenu, postoji značajna vjerojatnost da će se situacija pogoršati.





“Postoji značajan rizik od eskalacije američko-iranskih odnosa zbog posljedica rata između Izraela i Hamasa – bilo po uputama Teherana ili zato što su njegovi opunomoćenici sami tako odlučili”, upozorava Jeffrey Martini , viši suradnik RAND-ovog instituta za obranu.

Iran ima “proxy snage u Iraku i Siriji koje su opetovano napadale američke trupe u prošlosti, ali to je prestalo do nedavnih događaja jer je Washington postigao neformalni sporazum s Iranom o smanjenju regionalnih napetosti”, zaključuje stručnjak.

 John Alterman , direktor programa za Bliski istok pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), rekao je da se trenutačna situacija razlikuje od prošlih valova napada jer se “čini da svi iranski posrednici ulaze u igru ​​u isto vrijeme”, povećavajući ” vjerojatnost da će nešto poći po zlu.”

Američka politika obuzdavanja Irana, rekao je, “zahtijeva i sposobnost i volju da se nanese mnogo više štete dok se protivnik upozorava da to ne čini.”

“Problem je, iz perspektive SAD-a, u tome što ako nikada ne učinite tu štetu, vaš protivnik će posumnjati u vašu spremnost, ali ako učinite tu štetu, mogli biste biti zarobljeni u spirali eskalacije.” – navodi Alterman.

Podsjećamo kako je jučer američko veleposlanstvo u Iraku najavilo evakuaciju svog diplomatskog osoblja, kao i onog iz Generalnog konzulata SAD-a u Erbilu, u Iračkom Kurdistanu.

Komentari

komentar

You may also like