TB-2 albin kurti kosovo

NATO upozorio Kosovo nakon kupnje turskih dronova TB-2

Mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) upozorile su danas Prištinu nakon kupnje turskih naoružanih dronova da su jedino one odgovorne za kosovski zračni prostor. Ova izjava KFOR-a dolazi dan nakon vijesti o nabavi turskih dronova TB-2 Bayraktar, koju je objavio premijer Albin Kurti, piše AFP.

“Kada je riječ o uporabi svih vrsta bespilotnih letjelica i odgovarajućim ograničenjima, pa i u vezi s TB-2 Bayraktar, zapovjednik KFOR-a ima glavnu odgovornost za zračni prostor iznad Kosova”, navodi se u priopćenju.

Kurti je u nedjelju na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima stoji pokraj novih dronova. “Našem vojnom arsenalu smo dodali dronove TB-2 Bayraktar koje smo kupili od Turske”, sa zadovoljstvom je izjavio Albin Kurti dodavši: “Kosovo je sada sigurnije i jednako ponosno!”

O TB-2 Bayraktaru se dosta pisalo lani zbog njegove uloge u prvim fazama obrane Ukrajine od ruske invazije, a nabavilo ga je desetak vojski, objavio je Military Balance Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Kosovska vlada želi preustrojiti Kosovske sigurnosne snage (KSF), lako naoružane sigurnosne snage u regularnu vojsku s 5000 ljudi i 3000 pričuvnika.

Beograd i njegovi glavni saveznici Kina i Rusija ne žele priznati neovisnost Kosova. Napetost je i dalje jaka na Kosovu nakon višemjesečne pobune na područjima sa srpskom većinom na sjeveru. Krajem svibnja više od 30 KFOR-ovih vojnika bilo je ranjeno u nemirima.





Kurti se ovog tjedna treba sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu, gdje su obje strane pod jakim pritiskom Europske unije da smanje napetost.

Komentari

komentar





You may also like