Nema napretka između SAD-a i Rusije, australski premijer zabrinut: ‘Kina je jezivo tiha’

Američki državni tajnik Antony Blinken govorio je u subotu nakon razgovora s kolegama iz Japana i Južne Koreje, nakon upozorenja Washingtona da bi ruska vojska mogla u bilo kojem trenutku napasti susjednu državu. 

Moskva ponavlja kako ne planira invaziju i da samo odgovara na agresivno ponašanje NATO saveza. Zapadne tvrdnje o ruskom napadu prozvala je „histerijom“.

„Diplomatski put je i dalje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi ići tim putem je jednostavan. Treba deeskalirati situaciju umjesto da podiže tenzije“, rekao je Blinken nakon susreta ministara na Havajima.

Nema napretka u pregovorima

U sat vremena dugom telefonskom razgovoru u subotu američki predsjednik Joe Biden je Vladimiru Putinu rekao da će zapad odlučno odgovoriti na invaziju, a da bi taj potez izolirao Moskvu.

Nijedna strana nije izvijestila o napretku u pregovorima. Izvori bliski Bidenu rekli su da je poziv bio profesionalan i sadržajan, no bez većih promjena. Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Bidenu rekao da Washington nije uzeo glavne ruske zahtjeve u obzir i da nije primio nikakav „sadržajan odgovor“ na ruske sigurnosne zahtjeve.
Washington je isti dan naredio povlačenje većine diplomata iz Ukrajine zbog prijetnje invazije. „Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su i dalje u veleposlanstvu u Kijevu“, rekao je Blinken, dodavši kako je rizik od ruske vojne akcije dovoljno velik da je to „najrazboritija stvar za učiniti“.

Saveznici Washingtona također su počeli evakuirati svoje osoblje iz Kijeva te su pozvali svoje državljane da napuste Ukrajinu ili izbjegavaju putovanje u tu zemlju.

Morrison: Kina je jezivo tiha

Američki zaposlenici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters.

OESS je na misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je u misiji OESS-a i 14 hrvatskih državljana. U nedjelju je veleposlanstvo evakuirala i Australija, a njezin premijer Scott Morrison prozvao je Kinu da je „jezivo tiha“ na temu ukrajinske krize.

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je Putina prvog dana Zimskih Olimpijskih igara ranije ovaj mjesec, a dvojica čelnika tada su govorila o strateškom partnerstvu bez „ograničenja“, podržavši se međusobno po pitanju Ukrajine i Tajvana.
Putin traži sigurnosne garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, da neće postavljati raketni sustav u blizini ruske granice te da će vratiti svoju vojnu infrastrukturu na istoku Europe na razine prije 1997. godine

Komentari

komentar

You may also like