‘Nemamo plan B’ u slučaju da Mađarska opet blokira europsku pomoć Ukrajini

Europska unija nema nikakav plan B u slučaju da Mađarska na summitu idućeg tjedna opet blokira odluku o davanju 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, rekao je belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem.

“Nema plana B, moramo raditi na idejama”, rekao je u intervjuu za Bloomberg TV. Prema belgijskom ministru, najbolje rješenje za blok bilo bi “postizanje dogovora sa svih 27 [država članica], uključujući Mađarsku”. Van Peteghem je izrazio uvjerenje da će čelnici EU-a moći donijeti odluku na sljedećem summitu 1. veljače. EU je uvjerena da se dogovor o većoj pomoći Kijevu može postići “tijekom sljedećih nekoliko tjedana”, unatoč protivljenju Mađarske financiranju Ukrajine, izvijestio je Politico.

Petegem je pritom istaknuo kako vjeruje u mogućnost pomaka naprijed prema mekšanju Budimpešte. Prema riječima čelnika belgijskog financijskog odjela, postoji nada da će europske zemlje ipak uspjeti ili postići konsenzus uz sudjelovanje Mađarske ili razviti neki drugi mehanizam za pružanje pomoći Ukrajini. Do sada se nitko nije obvezao predvidjeti njegove moguće rezultate, ali mađarsko vodstvo do danas ima nije pokazao želju da promijeni svoj izvorni stav o pitanju pružanja vojne i financijske pomoći Ukrajini.

Jedna od opcija koja se spominjala kako se bi maknula Mađarska s puta je aktivacija članka 7. Ugovora o Europskoj uniji iz 2007., koji dopušta uskraćivanje članici pravo glasa zbog kršenja europskog zakonodavstva.

EU razmatra članak 7. kako bi uskratila Mađarskoj pravo glasa oko Ukrajine





Komentari

komentar

You may also like