Novi britanski premijer Sunak posjetio Kijev, obećao podršku

Novi britanski premijer Rishi Sunak u subotu je prvi je put posjetio Kijev i obećao nastavak čvrste potpore Ukrajini koja je bila u središtu pozornosti njegovih prethodnika, pri čemu je najavio i novi paket pomoći za potpru protuzračnoj obrani, prenosi Reuters.

“UK zna što znači boriti se za slobodu”, napisao je Sunak na Twitteru. “Uz vas smo cijelo vrijeme”, dodao je. Sunak je poručio i da će Ujedinjeno Kraljevstvo osigurati novi paket vojne pomoći vrijedan 50 milijuna funti koji uključuje protuzračno oružje i tehnologiju poput radara za suzbijanje napada dronovima. “Dok ukrajinske oružane snage uspijevaju potisnuti ruske snage na terenu, civili se brutalno bombardira iz zraka”, poručio je Sunak priopćenjem. “Danas osiguravamo novu protuzračnu obranu, uključujući protuzračno oružje, radar i opremu za borbu protiv dronova, te pojačavamo humanitarnu potporu za hladnu, tešku zimu koja je pred nama”, dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je u subotu videosnimku sastanka njih dvojice u Kijevu te je pozdravio kontinuiranu potporu Londona. “S prijateljima poput vas uz sebe uvjereni smo u našu pobjedu. Obje zemlje znaju što znači boriti se za slobodu”, tvitao je Zelenskij.

Bivši britanski ministar financija preuzeo je dužnost prošlog mjeseca nakon kratkotrajnog premijerskog mandata Liz Truss. Za nju i prethodnika Borisa Johnsona javna podrška Ukrajini bila je važan dio njihove politike.

Komentari

komentar

You may also like