uss navy fleet sad us američka mornarica

Novi cilj američke mornarice: Spomenuli Hrvatsku

Površinska flota američke mornarice, koja je još uvijek ispod cilja da uvijek ima borbeno spremno minimalno 75 brodova, traži nove načine za povećanje te spremnosti. Tadašnji zapovjednik mornaričkih površinskih snaga viceadmiral Roy Kitchener, koji je otišao u mirovinu u kolovozu, najavio je u siječnju 2023. da će flota imati za cilj imati 75 brodova sposobnih za borbu u svakom trenutku, prenosi Defense News.

Ideja je da brodovi budu još bolje održavani, a posade uvijek spremne i dovoljno uvježbane, tako da bi se mogli poslati u borbu u trenutku kada je potrebno. Kitchener je u to vrijeme, početkom prošle godine, odbio reći koliko je tada brodova bilo borbeno spremno. Dužnosnik mornarice koji nije ovlašten javno govoriti o brojevima nedavno je za Defence News rekao da je u to vrijeme spremno bilo “oko 50 brodova”.

Tijekom prošle godine, tadašnji zapovjednik mornaričkih površinskih snaga viceadmiral Brendan McLane rekao je novinarima da je flota uspjela “doći do više od 60, ali sada se kreće između 50 i 60 brodova svaki dan”. McLane je, govoreći novinarima uoči godišnje konferencije Udruge površinske mornarice, rekao da je najbolji način za više spremnih brodova da se brodovi na vrijeme izbace iz održavanja.

Cilj od 75 brodova ne uključuje nosače aviona, podmornice te brodove vojnog pomorskog zapovjedništva i brodove klase koje sadrže samo nekoliko plovila, poput razarača klase Zumwalt.

Foto: klasa Zumwalt / Wikimedia Commons

Krstarice su predugo na održavanjima

U fiskalnoj 2019. površinska mornarica imala je sveukupno čak 7094 dana kašnjenja kod završetka održavanja plovila. Taj broj je u 2023. navodno pao na 4006. Te brojke uključuju posebno duga kašnjenja na održavanjima krstarica, od kojih su mnoge godinama u statusu smanjene pripravnosti. McLane je rekao da flota napreduje u vezi pravovremenih održavanja, ali se bori da u potpunosti postigne cilj uklanjanja svih kašnjenja.

Flota radi nekoliko novih stvari. Prvo, McLane je rekao da žele više popravaka i sklapanja izvršiti u samim tvornicama kako se najsitnije izmjene ne bi provodile na samom brodu. Na primjer, prednje raspoređeni razarači koji djeluju iz Rote u Španjolskoj provode kraća održavanja koja traju 100 dana, umjesto tradicionalnijih dubinskih održavanja koja mogu trajati šest mjeseci.





Mornarica je primijenila isti model održavanja na svoje brodove iz skupine Greyhound (“hrt”) na istočnoj obali koji su spremni loviti ruske podmornice ako zatreba. Protekle dvije godine, mornarica je također zabilježila rekord što se tiče održavanja kada su u pitanju ti brodovi.

Foto: Popravak krstarice u Rijeci

Novi ustroj mornarice

Joe Cahill, zapovjednik površinske flote Atlantika rekao je da flota također koristi dvije nove organizacije. Prvo, takozvani operativni centri spremnosti koriste analitiku podataka za razumijevanje trendova borbene spremnosti, tako da čelnici flote mogu donositi odluke i premještati resurse na razini cijele mornarice kako bi podržali postizanje 75 brodova sposobnih za misiju. Dakle, riječ je o boljoj umreženosti podataka i protoka informacija na razini cijele američke mornarice.

“To znači da admiral McLane i ja imamo široki i bolji uvid u to gdje su i kako su snage pozicionirane sa stajališta osoblja, materijala i obuke,” rekao je. Cahill je također ukazao na novouspostavljene mornaričke površinske grupe pripravnosti, smještene u područjima kao što je Japan, Havaji, San Diego, Norfolk i Mayport. Cahill je rekao da te skupine uspostavljaju “jednog odgovornog časnika” za provođenje brodova kroz fazu održavanja i osnovnu obuku, prije nego što se pridruže udarnim skupinama za napredniju obuku i raspoređivanje.





“To također uključuje popravke na sredini perioda misije i dostupnost održavanja u regionalnim postrojenjima za održavanje za one stvari koje ne možemo postići na moru. Tako je, primjerice, raketna krstarica Normandija (CG-60) napravila održavanje u Hrvatskoj”, rekao je admiral Cahill za Breaking Defence. Američki zapovjednik je mislio na popravak razarača u Rijeci sredinom 2023. Naveo je to kao dobar primjer kojem se teži u budućnosti. Drugim riječima, američka mornarica želi otvorene luke saveznika i dobru brodogradilišnu infrastrukturu za brže i nenadane popravke.

Američka mornarica je tada na službenim stranicama napisala: “Pristajanje u Rijeci omogućuje nam da izvršimo potrebne popravke tijekom razdoblja raspoređivanja i nastavimo demonstrirati interoperabilnost koju imamo s našim hrvatskim partnerima. Štoviše, časnici i posada iznimno su uzbuđeni što će istražiti Rijeku i njenu prekrasnu kulturu”.

Komentari

komentar

You may also like