Novozelandska premijerka Jacinta Ardern se povlači

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak da se neće ponovno kandidirati na parlamentarnim izborima te da planira odstupiti najkasnije u veljači, piše Reuters.

Parlamentarni izbori održat će se 14. listopada, dodala je premijerka u izjavi koju je prenijela televizija. “Prošloga sam se ljeta nadala da ću se uspjeti pripremiti ne samo za još jednu godinu nego za još jedan mandat – jer u ovoj godini je to potrebno”, rekla je Ardern. “Nisam u tome uspjela”, dodala je. Kazala je da više nema snage voditi zemlju.

“Odlazim, jer uz tako privilegiranu ulogu dolazi i odgovornost. Odgovornost da znate kada ste prava osoba za vođenje, a kada niste. Znam što je potrebno za ovaj posao. I znam da više nemam dovoljno goriva da to provedem. Tako je jednostavno”,  rekla je. “Ja sam čovjek, političari su ljudi. Dajemo sve od sebe dok god možemo. A onda je vrijeme. A za mene je vrijeme”, tvrdi. Povlači se kako bi provela više vremena s obitelji.

Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade kada je 2017. izabrana za premijerku u dobi od 37 godina. Vodila je Novi Zeland kroz pandemiju i velike katastrofe uključujući teroristički napad na dvije džamije u Christchurchu i vulkansku erupciju na Bijelom otoku. “Ovo je bilo najispunjenijih pet i pol godina mog života. No, to je također imalo svoje izazove:  među programom usmjerenim na stanovanje, siromaštvo djece i klimatske promjene, susreli smo se s terorističkim događajem, velikom prirodnom katastrofom, globalnom pandemijom i gospodarskom krizom”, rekla je, prenosi The Guardian.

Objavila je da će odstupiti s mjesta Laburističke stranke najkasnije 7. veljače, čime će završiti i njezin mandat na mjestu premijerke. Ardern je istaknula kako vjeruje da će novozelandska Laburistička stranka pobijediti na izborima i dodala da će se izbori za novoga vođu laburista održati u nedjelju. Njezin zamjenik i ministar financija Grant Robertson izjavio je da se neće kandidirati za predsjednika Laburističke stranke. Trebala bi ostati u parlamentu do izbora u listopadu.

Komentari

komentar





You may also like