Otkriveni američki tajni dokumenti tvrde da je Srbija pristala naoružati Ukrajinu

Srbija, jedina zemlja uz Mađarsku u Europi koja je odbila sankcionirati Rusiju zbog Ukrajine, pristala je isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala, prema povjerljivom dokumentu Pentagon. Dokument, tj. sažetak odgovora europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnom obukom ili oružjem, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih tjedana u nečemu što bi moglo biti najozbiljnije curenje informacija iz SAD-a i velika obavještajna katastrofa za američku vladu.

Pod naslovom “Europa: Odgovor na aktualni sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona navodi “procijenjena stajališta” 38 europskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnom pomoći. Tablica pokazuje da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati napadačko oružje ili ju je već isporučila, piše Reuters.

Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem u budućnosti. Dokument ima oznaku “Tajno” i “NOFORN”, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datum dokumenta je  2. ožujka i utisnut je pečat američkog ureda Združenog stožera. Reuters nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.

Ured predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinsko veleposlanstvo nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Pentagon također nije odmah odgovorio na pitanja Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i prethodno je odbio komentirati bilo na slična pitanja o pojedinačnim državama, ali su se izjasnili da je dio dokumenata autentičan i da je riječ o ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajini, unatoč dubokim povijesnim, gospodarskim i kulturnim vezama zemlje s Rusijom. “Ako je ovaj dokument točan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini”, rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Europu iz Zaklade Jamestown, instituta za vanjsku politiku.Pentagonov grafikon podijelio je odgovore na zahtjeve Ukrajine za pomoć u nekoliko kategorija: zemlje koje su se obvezale pružiti obuku i pomoć u oružju; zemlje koje su već pružile obuku, pomoć u oružju ili oboje te zemlje s vojnom sposobnošću i političkom voljom “da pruže buduću vojnu pomoć”.

Austrija i Malta bile su jedine dvije zemlje označene s “Ne” u svim kategorijama.  Otkrivanje grafikona dolazi nešto više od mjesec dana nakon što su dokumenti objavljeni na proruskom kanalu u globalnoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Srbija je navodno isporučila Ukrajini rakete zemlja-zemlja kalibra 122mm GRAD od strane srpskog proizvođača oružja Krušik iz Valjeva u studenom. Rakete su u Ukrajinu stigle preko Turke i Slovačke, no srbijanski ministar i tvornica tvrde da nisu svjesno ništa prodavali Ukrajini. Vučić je te navode nazvao “notornom laži”. “Nismo izvozili nikakvo oružje ili streljivo u Rusiju ili Ukrajinu”, rekao je tijekom posjeta Kataru 5. ožujka





Moskva je u ožujku priopćila da je od Beograda zatražila službeno objašnjenje navodnih isporuka, prenijela je državna novinska agencija TASS izjavu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove. 

Rusija zatražila objašnjenje od Srbije o navodima da isporučuju rakete Ukrajincima





Komentari

komentar

You may also like