Pariz: Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo Švedske u NATO-u prije samita

Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo Švedske u NATO-u prije nego što se savez sastane na samitu u srpnju, rekla je u petak francuska ministrica vanjskih poslova, dodajući da bilo kakva daljnja odgađanja nisu razumljiva i da ugrožavaju sigurnost 31 članice, izvještava Reuters.

“To je u interesu svih, uključivo i Turske, i računamo da će sada kada su izbori gotovi brzo ratificirati članstvo Švedske”, rekla je Catherine Colonna na konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Billstromom. “Želimo da (Švedska) u Vilniusu bude punopravna članica”, dodala je.

Billstrom je rekao da je Stockholm ispunio uvjete sporazuma s Ankarom, ukazujući na novi antiteroristički zakon, te da je sada u “rukama Turske da odluči”.

Švedska je zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su njihovi zahtjevi inicijalno naišli na protivljenje Ankare.

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka suradnje u borbi protiv terorizma. Članice NATO-a moraju se jednoglasno suglasiti s primanjem novih zemalja. Finska je u međuvremenu dobila zeleno svjetlo Turske i ušla je u savez. Članstvo Švedske nije ratificirala ni Mađarska zbog švedskih prigovora oko vladavine prava u toj zemlji.

Orban: Nismo spremni razmotriti pitanje pristupanja Švedske u NATO





 

Komentari

komentar





You may also like