Pentagon negirao povećanje broja američkih vojnika u Poljskoj

Eric Pahon, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, izjavio je u srijedu, 13. veljače, kako su priopćenja o povećanju prisustva američke vojske u Poljskoj neutemeljena.

„Bilo kakve spekulacije o temi povećanja broja vojnika ili (postizanja) sporazuma o tom pitanju nisu ničim utemeljene“, kazao je Pahon, dodavši, kako SAD nastavljaju voditi pregovore „s našim poljskim saveznicima, a nikakav sporazum nije postignut. Njihovi rezultati bit će pravovremeno objavljeni.“

Podsjećamo: sinoć je američki državni tajnik Mike Pompeo boravio u Varšavi, gdje je razgovarao sa svojim poljskim kolegom Jacekom Czaputowiczom. Razgovarali su o temi proširenja američke vojne nazočnosti u toj zemlji, prije svega o razmještaju američkih sustava PRO u Redzikowu, malom mjestu na sjeveru Poljske. Prema riječima poljskog ministra nakon završenog sastanka, ciljevi dviju strana u vanjskoj politici su jednaki, poglavito po pitanju sigurnosti.

Trenutačno se u Poljskoj nalazi američka tenkovska brigada s oko 3,5 tisuća vojnika, a također se na njezinom teritoriju nalaze i višenacionalne postrojbe NATO saveza koje broje oko tisuću vojnika.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like