Plenković, Von der Leyen i Rutte u Sarajevu: ‘Povijesna prilika’ za BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Hrvatske i Nizozemske Andrej Plenković i Mark Rutte poručili su u utorak iz Sarajeva kako BiH ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, no provedba reformi i dalje ostaje preduvjet za to, izvještava Hina.

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Plenković je ocijenio da je taj posjet bio „bogat, sadržajan i nadasve uspješan“. Pojasnio je da je do posjeta došlo u tom formatu jer je Hrvatska „najveći prijatelj i zagovaratelj BiH“, a Nizozemska je zemlja „tradicionalno najviše rezervirana i skeptična prema procesu proširenja“, dok predsjednica Komisije zajedno s povjerenikom za proširenje treba predložiti Europskom vijeću otvaranje pregovora.

Sastali su se i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom koji od prosinca političare u BiH poziva da što prije usvoje tehničke izmjene izbornog zakona kojima će se osigurati integritet izbornog procesa, što je također uvjet za otvaranje pristupnih pregovora. Iz Schmidtova ureda (OHR) taj su sastanak ocijenili “iznimno važnim” podsjećajući kako je pred BiH “povijesna prilika” za približavanje članstvu u Europskoj uniji.

Nakon sastanaka s najvišim dužnosnicima izvršne vlasti u BiH na zajedničkoj konferenciji za novinstvo Von der Leyen, Plenković i Rutte istaknuli su kako su vrata Europske unije otvorena, ali provedba reformi i dalje ostaje zadaćom.

Von der Leyen: Rođena je geopolitička unija





Von der Leyen: Treba iskoristiti šanse

Predsjednica Europske komisije pohvalila je BiH jer prati vanjsku politiku Europske unije i pokazuje volju za provedbom reformi. “Vidjeli smo određeni napredak, usvojeni su važni zakoni, a BiH ima šanse u procesu europskih integracija ako nastavi jedinstveno djelovati”, kazala je Von der Leyen, ali je podsjetila kako je još puno posla pred BiH koja mora biti jedinstvena, cjelovita i suverena država.

Predsjednik hrvatske vlade Plenković kazao je kako ni trenutak niti sastav izaslanstva koje je stiglo u BiH nisu slučajni. Istaknuo je kako je ovo poticaj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH da donese zakone i ponudi argumente Europskoj komisiji kako bi ona u svom izvješću šefovima država ili vlada Unije stvorila pretpostavke za konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora.

Milanović kritizirao izjavu SAD-a: ‘Nametanje rješenja zakočilo je demokratski napredak BiH’





Plenković: Prilika koju valja iskoristiti

Podsjetio je kako su protekle dvije godine donijele “tektonske promjene” u procesu proširenja pa su tako Ukrajina i Moldavija zbog ruske agresije dobile priliku za ubrzano približavanje Europskoj uniji, a zajedno s njima i BiH, od koje se očekuje da kroz provedbu reformi tu priliku i iskoristi jer se nova zbog predstojećih izbora za Europski parlament neće tako brzo otvoriti. “Moj je dojam da je poruka (u BiH) itekako shvaćena i prihvaćena”, kazao je Plenković najavivši punu potporu Hrvatske BiH kada Europsko vijeće bude odlučivalo o tome hoće li otvoriti pristupne pregovore.

Odbacio je optužbe da je izbjegavši sastanak s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem pokazao nepoštovanje države. “Taj se potez odnosi na problem koji u BiH postoji od 2006. godine”, kazao je Plenković podsjećajući da Komšić nije biran glasovima Hrvata, a hrvatska je vlada principijelno protiv toga jer smatra važnim da se ravnopravnost naroda u BiH očituje i u izbornom procesu.

Taj je pristup opisao nastavkom konzistentne politike od koje se neće odustati kao ni od potpore BiH kao cjelovitoj državi. “Hrvatska je godinama najveći prijatelj i zagovaratelj procesa europskih integracija BiH”, kazao je Plenković pojašnjavajući kako sada i Nizozemska, koja je među zemljama s najviše rezervi prema BiH, ima priliku dobiti uvid u dinamiku rada sadašnje vlasti te zemlje.

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen, Borjana Krišto i Mark Rutte (Foto: AP Photo / Armin Durgut / Guliver image)

Plenković kaže da je kod Ruttea i Von Der Leyen dodatno osvijestio problem s Komšićem

Hrvatski premijer kazao je u utorak da je nedolaskom na sastanak s članovima predsjedništva BiH zbog Željka Komšića dodatno osvijestio kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Predsjednica Europske komisije i nizozemski premijer sastali su se s članovima predsjedništva BiH u utorak, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem. „Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera“, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

„Oni su (Rutte i Von der Leyen) to itekako razumjeli. Ja sam im to naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i njihovim suradnicima veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u predsjedništvu (BiH)“, kazao je Plenković koji je ponovio da Komšić „nije legitimno izabrani član predsjedništva“ jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Schmidtovo upozorenje urodilo plodom: Političari najavili ‘domaće’ rješenje za Izborni zakon BiH

Rutte: Potreban značajan napredak u provedbi prioriteta

Nizozemski premijer Rutte kazao je pak kako reforme i dalje ostaju temeljna pretpostavka napretka država-kandidata za članstvo u Europskoj uniji. “Značajan napredak potreban je u provedbi 14 prioriteta prije nego što otvorimo pregovore o članstvu”, kazao je Rutte podsjećajući na uvjete postavljene još 2019. godine.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je kako je jasno da europska “trojka” snažno podupire proces europskih integracija BiH, a posebice je istaknula pomoć koju u tome dobiva od Hrvatske i premijera Plenkovića. “Očekujem da ta potpora neće izostati ni početkom ožujka”, kazala je Krišto aludirajući na odluku Europskog vijeća koja se tada očekuje.

Ustvrdila je kako je sadašnja vlast u BiH kroz dijalog, kompromis i razumijevanje ostvarila značajan napredak u provedbi reformi, uključujući tu potpunu usklađenost s vanjskom politikom Europske unije. Očekuje brzo usvajanje niza novih reformskih zakona, uključujući tu i izmjene izbornog zakona. Krišto je istaknula kako je je najvažnije da vlasti u BiH same donose potrebna rješenja odnosno da se izbjegne bilo kakvo nametanje.

Andrej Plenković i Mark Rutte (Foto: AP Photo / Darko Bandić / Guliver image)

Rutte: Hrvatska je naš ključni EU partner za zapadni Balkan

Hrvatska je “ključni partner” Nizozemske za politiku osiguranja stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, kazao je u utorak nizozemski premijer Mark Rutte na zajedničkoj konferenciji za medije u Banskim dvorima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Naš posjet Bosni i Hercegovini bio je vrlo važan jer stabilnost i sigurnost ove regije (zapadnog Balkana) esencijalni su za našu zajedničku europsku budućnost”, kazao je Rutte nakon sastanka s Plenkovićem.“Uz užasan rat koji bjesni na našem kontinentu, svi imamo dužnost poticati stabilnost i sigurnost gdje god to možemo. U tom pogledu Hrvatska je za nas ključni EU partner”, dodao je Rutte.

Rutte ja napomenuo kako Nizozemska, koja je tradicionalno jedna od država najskeptičnijih prema proširenju Europske unije, podržava ambicije zemalja jugoistočne Europe za pridruženjem Europskoj uniji. Također je napomenuo kako smatra da se prevladavajući stav u nizozemskom parlamentu da EU “može imati nove članice” neće mijenjati u novom sazivu te da “ne ovisi o ishodu izbora”. Rutteova Narodna stranka za slobodu i demokraciju doživjela je poraz na izborima u studenom, a na izborima je relativnu većinu osvojila Stranka za slobodu desnog populista Geerta Wildersa.

Plenković je napomenuo kako je Nizozemska jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske te da je najveći ulagač u Hrvatskoj. Plenković se Rutteu zahvalio na “vrlo konstruktivnoj potpori tijekom zadnjih mjeseci i prošle godine”, referirajući se i na podršku Nizozemske hrvatskom ulasku u šengen.

Rutte je naglasio kako Hrvatska i Nizozemska dijele i predanost podršci Ukrajini, a Hrvatskoj se zahvalio na podršci Ukrajini u razminiranju i vojnoj opremi. “Trebamo nastaviti podržavati Ukrajinu, gdje god možemo i koliko god nam je potrebno. Putinu se ne smije dopustiti da dobije rat”, kazao je Rutte. Kao pitanje od zajedničkog interesa Rutte je apostrofirao i suradnju na suzbijanju ilegalnih migracija.

Milanović tvrdi da su europski izbori nevažni: ‘Preko Hrvatske se prolazi kao preko prljavog tepiha’

Komentari

komentar

You may also like