Počinje rat: Indija i Pakistan vode zračne borbe nad Kashmirom – oboreni zrakoplovi obiju strana

Nakon jučerašnjeg napada indijskih zrakoplova na kamp terorističke organizacije „Jaish al-Muhammad“ na pakistanskom dijelu spornog kashmirskog teritorija, dalo se naslutiti kako taj potez može dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba između New Delhija i Islamabada, što je postalo jasno nakon najave pakistanskog državnog vrha kako Islamabad zadržava pravo na vojni protuodgovor.

U jutarnjim satima, 27. veljače, dvije su strane izvodile međusobne zračne i topničke napade, a prema pakistanskim izvorima, ubijeno je 6 stanovnika unutar pakistanskog sektora Kashmira. Još ranije u jutro, Pakistan je izvršio zračne napade na teritorij Kashmira pod indijskim nadzorom, kada su oborena dva indijska zrakoplova, od kojih je jedan pao na indijsku, a drugi na pakistansku stranu sektora te regije. Pilot je uhićen, objavilo je pakistansko zapovjedništvo.

Indijska vojska maloprije je priopćila kako je oboren jedan pakistanski F-16, koji je ušao u indijski zračni prostor nad zonom Jangar, iznad indijske savezne države Jammu i Kashmir. Drugi zrakoplov bio je primoran napustiti indijski zračni prostor, tvrdi Times of India.

 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like