Prvi turski zračni napad na sjever Sirije nakon 17 mjeseci

U noći na 21. ožujka tursko ratno zrakoplovstvo pokrenulo je prve napade u zadnjih 17 mjeseci na sjever Sirije, na zone koje drže kurdske milicije, navodi FP, pozivajući se na sirijsku nevladinu organizaciju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

“Turski borbeni zrakoplov gađao je položaje Sirijskih demokratskih snaga – SDF u selu Sayda, u blizini grada Ain Issa”, navodi se.

Ove kurdske snage (SDF) podupiru  Sjedinjene Države, a u njima vodeću ulogu imaju kurdske postrojbe narodne samoobrane – YPG, koje službena Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana. Ovo je prvi turski napad na SDF nakon što je turska vojska izvršila vojnu operaciju Izvor mira u listopadu 2019. godine, kojom je preuzela nadzor nad “sigurnosnom zonom” na sjeveru Sirije, istočno od Eufrata,  dugom oko 120 i širokom 32 kilometra. Strateški grad Ain Issa u regiji Raqqa ostao je u rukama Kurda, a posljednjih mjeseci Turska, zajedno sa sebi odanim islamističkim snagama tzv. Sirijske nacionalne vojske (SNA), pokušava nad njim preuzeti nadzor.

Prema Sirijskom opservatoriju, zračni napadi dogodili su se usred žestokih sukoba i “intenzivnih raketnih napada” na prve crte na području Ain Issa između snaga SDF-a i turske vojske i snaga SNA.

“Oštre borbe dviju strana nastavljene su tijekom protekla 24 sata. Turske snage suočile su se s poteškoćama u napredovanju nakon što je SDF uništio turski tenk”, navodi SOHR.

Opširnije o novonastaloj krizi tursko-kurdskih odnosa u Siriji i prijetnji njihovog sukoba na širu regiju možete doznati u našoj analizi na poveznici ispod teksta.





Kurdi pred ključnom dilemom: surađivati s Assadovom vojskom ili čekati da ih slome turske snage

 





 

Komentari

komentar

You may also like